Pentru a doua oară în ultimele trei luni, Oana Calusa a pășit pragul Muzeul de Artă din Constanța în calitate de autoare. Dacă în luna august a închinat celui mai frumos sentiment un roman, „#Iubire”, miercuri seară a prezentat publicului suma trăirilor sale lirice prin intermediul volumului bilingv român-englez, „Obsesie” / „Obsession”. Cartea, publicată la editura „Ex Ponto”, a fost prezentată de directorul Muzeului de Artă, dr. Doina Păuleanu și de prof. dr. Nastasia Savin și Virgil Elisei. Despre cea mai recentă carte a Oanei Calusa, Nastasia Savin a scris în prefață: „Volumul de poezii „Obsesie” se găsește sub semnul unei puternice descătușări de energii actualizate în jurul unor idei precum lupta vieții cu moartea, Erosul și lumina”. Totodată, aceasta a identificat în lirica Oanei Calusa elemente blagiene, apreciind totodată permanenta căutare a sinelui autoarei printre lumi artistice și regăsirea în propria creație. În programul serii literare au fost incluse și două momente artistice: un recital de vioară susținut de profesorul dr. Daniel Mihai, care a interpretat Preludiu, de Johann Sebastian Bach, Fuga, de Bela Bartok, şi Sonata a II-a „Obsesia”, de Eugene Ysaye, și unul de pian, oferit de Maximilian Banu.
Volumul purtând dedicația „Copiilor mei iubiți: Henry, Andreas și Maria” reunește 38 de poezii, însoțite de frumoase ilustrații colorate sau alb-negru realizate de autoare. Ilustrația copertei a fost realizată de Andreas Calusa, care s-a ocupat și de traducerea în limba engleză, alături de Maria Onea.
Pentru talentul său literar, în anul 1990 Oana Calusa a fost distinsă cu Premiul „Junimea”. Debutul său editorial s-a produs mai târziu, în 2002, cu volumul de versuri „Monolog despre firul de iarbă”.
Citește și: