Obuz sirian căzut într-un dispensar din Turcia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Perseverenţă periculoasă

Obuz sirian căzut într-un dispensar din Turcia

Externe 24 Octombrie 2012 / 00:00 330 accesări

Un obuz de artilerie lansat din Siria a căzut ieri într-un dispensar din sudul Turciei, fără a face victime, informează postul CNN-Türk. Explozia a provocat daune dispensarului din localitatea Reyhanli, provincia Hatay, la aproximativ 200 de metri de frontiera turco-siriană. Tensiunile s-au intensificat între Turcia şi Siria, după ce cinci turci au fost ucişi la începutul lunii octombrie, într-un atac cu obuze lansate din Siria. Artileria turcă ripostează frecvent la obuzele lansate de peste frontieră.

Majoritatea turcilor se opun oricărei intervenţii a ţării lor în afacerile siriene, în cazul unei îndepărtări de la putere a regimului preşedintelui Bashar al-Assad, potrivit unui sondaj publicat ieri. Astfel, 51% dintre persoanele intervievate cred că Turcia, care are o frontieră lungă cu Siria, trebuie să rămână imparţială, fără să favorizeze vreo parte în criza siriană. În mod contrar, 18% cred că Turcia ar trebui să medieze părţile aflate în conflict. Dintre persoanele chestionate, 10% consideră că Turcia ar trebui să trimită militari în Siria, în cadrul unei forţe de menţinere a păcii condusă de NATO sau ONU. Sondajul a fost realizat de centrul de studii şi cercetare economică şi politică externă Edam, pe un eşantion reprezentativ de 1.500 de persoane. Turcia susţine rebelii care luptă împotriva regimului de la Damasc din martie 2011 şi găzduieşte pe teritoriul său peste 100.000 de refugiaţi sirieni.

REFUGIAŢI ÎN LIBAN Numărul refugiaţilor sirieni în Liban a trecut de 100.000, a anunţat, ieri, Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (HCR). Libanul este a treia ţară din regiune în care numărul refugiaţilor sirieni înregistraţi trece de 100.000, a anunţat HCR. Pragul de 100.000 de refugiaţi sirieni a fost depăşit deja de Turcia şi Iordania. În prezent, peste 358.000 de refugiaţi sirieni înregistraţi sunt găzduiţi în patru ţări vecine: Turcia, Iordania, Liban şi Irak. În Liban, sirienii care au fugit din ţara lor nu locuiesc în tabere, ci sunt integraţi în comunităţile locale, a anunţat purtătoarea de cuvânt a agenţiei ONU, Melissa Fleming, care a precizat jurnaliştilor la Geneva că mulţi dintre ei trebuie încă să fie înregistraţi ca refugiaţi. Ceea ce înseamnă că numărul refugiaţilor ar putea fi mult mai mare. Tulburările interne din Liban, din ultimele zile, nu au diminuat fluxul de refugiaţi, chiar dacă au afectat operaţiunile de înregistrare la Tripoli, în nord, la Aka, Beirut şi la Saida, în sud. HCR a reiterat nevoia urgentă de finanţare, subliniind că la patru săptămâni după ultimul apel pentru a strânge 487,9 milioane de dolari, a primit doar a treia parte din această sumă destinată ajutorării a peste 710.000 de sirieni, până la sfârşitul anului.

DEMNITARI AMENINŢAŢI Deputaţi din cadrul opoziţiei libaneze ostile regimului de la Damasc au declarat că au primit mesaje de ameninţare pe mobil, de la un număr de telefon sirian, atât înainte, cât şi după asasinarea şefului serviciilor de informaţii din cadrul Forţelor de Securitate Internă (FSI). Asasinarea generalului al-Hassan, considerat o oaie neagră de către regimul sirian, a provocat o nouă criză în Liban, ţară deja divizată între susţinători şi adeversari ai preşedintelui sirian. Opoziţia a acuzat regimul sirian că se află în spatele acestui atentat şi a cerut plecarea de la putere a Guvernului condus de Najib Mikati, dominat de puternica mişcare armată şiită Hezbollah, apropiată regimului al-Assad şi de aliaţi ai acesteia. O serie de lideri libanezi ostili regimului sirian au fost asasinaţi în perioada 2005-2008, inclusiv fostul premier Rafic Hariri. Siria, fostă putere tutelară, a fost acuzată că se află în spatele acestor asasinate.

SUA vor trimite o echipă FBI în Liban, să participe la ancheta asupra atentatului în care a fost asasinat generalul al-Hassan. ”SUA susţin, în mod foarte clar, suveranitatea Libanului”, a subliniat secretarul de Stat, Hillay Clinton, în cadrul unei conversaţii telefonice pe care a purtat-o cu premierul libanez, Najib Mikati, duminică.

Taguri articol


12