Obuz tras din Siria în partea israeliană a Platoului Golan

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Obuz tras din Siria în partea israeliană a Platoului Golan

Externe 08 Mai 2013 / 00:00 336 accesări

Un obuz de mortier tras de pe teritoriul sirian a explodat ieri dimineaţă în partea ocupată de Israel a Platoului Golan, fără să provoace victime sau pagube, a anunţat o purtătoare de cuvânt a armatei israeliene. Obuzul a explodat pe un câmp în apropiere de linia armistiţiului, în partea de sud a Platoului Golan. Acest tir a fost efectuat în cadrul confruntărilor între armată şi rebeli sirieni şi nu viza teritoriul israelian. Două rachete lansate din Siria au explodat luni în acelaşi sector. Aceste tiruri au loc în contextul unor tensiuni puternice între cele două ţări, în urma a două raiduri aeriene israeliene efectuate vineri şi duminică în Siria. Un oficial sirian a declarat că Damascul va riposta acestor raiduri, dar va alege momentul pentru a face acest lucru, poate nu imediat. De la începutul conflictului din Siria, în urmă cu peste doi ani, situaţia s-a tensionat în Platoul Golan, însă incidentele - obuze siriene ce cad de partea israeliană şi tiruri israeliene de răspuns - au rămas, până în prezent, relativ limitate. Israelul, aflat în mod oficial în stare de război cu Siria, ocupă începând din 1967 aproximativ 1.200 de kilometri pătraţi din Platoul Golan, o suprafaţă pe care a anexat-o, o decizie care nu a fost recunoscută vreodată de comunitatea internaţională. Aproximativ 510 kilometri pătraţi se află sub control sirian.

EXOD MASIV Numărul persoanelor strămutate în interiorul Siriei din cauza conflictului a atins 4,25 de milioane dintr-o populaţie de 22 de milioane de persoane, a anunţat, ieri, biroul de coordonare a afacerilor umanitare al ONU (OCHA). Această cifră se referă la strămutările la scară mare, mulţi sirieni deplasându-se în mai multe reprize, a subliniat purtătorul de cuvânt al OCHA, Jens Laerke. În ultimele luni, cifrele aproape că s-au dublat, trecând de la două milioane la 4,25 de milioane, a declarat oficialul. Cel mai mare număr de persoane strămutate este în Alep, respectiv 1,25 milioane de persoane, apoi în zona din jurul capitalei Damasc, unde există 700.000 de persoane. Ajutorul trece cu dificultate de liniile de luptă, iar autorităţile siriene continuă să refuze cererile ONU ca ajutoarele să intre direct din Turcia, pentru aprovizionarea populaţiei din nordul ţării.

ÎNARMAREA REBELILOR Preşedintele democrat al Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Senatului american a depus, luni, un text în vederea autorizării înarmării rebelilor sirieni de către SUA. Textul depus de Robert Menendez ar permite administraţiei americane să furnizeze ajutor letal şi neletal opoziţiei siriene armate. Grupările vor fi selectate după mai multe criterii, între care drepturile omului, terorism şi neproliferare. Sisteme portabile pentru rachete sol-aer vor fi excluse în mod expres. ”Regimul lui Bashar al-Assad a depăşit o linie roşie care ne obligă să luăm în calcul toate opţiunile”, a declarat Robert Menendez. ”Cea mai gravă criză umanitară din lume se găseşte în Siria şi în împrejurimi, iar SUA trebuie să joace un rol pentru a face ca balanţa să încline în favoarea unor grupări de opoziţie şi pentru a ajuta la construcţia Siriei libere”, a spus el. Depunerea textului ar trebui să crească presiunea asupra lui Barack Obama pentru a spori ajutorul american acordat rebelilor. Preşedintele a anunţat săptămâna trecută că va evalua din nou opţiunile disponibile, după ce a recunoscut că arme chimice au fost probabil utilizate în Siria.



12