Obuze ucrainene au căzut pe teritoriul Rusiei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Obuze ucrainene au căzut pe teritoriul Rusiei

Externe 30 Iunie 2014 / 00:00 522 accesări

Trei obuze de mortieră lansate de armata ucraineană au căzut, sâmbătă, pe teritoriul Rusiei, în zona unui punct vamal şi într-un sat, a anunţat poliţia de frontieră rusă. Rusia a transmis o notă oficială de protest Ucrainei, după ce obuzele trase de armata ucraineană au căzut pe teritoriul rusesc, Moscova cerând o investigaţie completă în acest caz, relatează Russia Today. Clădirea punctului vamal Gukovo, din regiunea Rostov, a suferit daune semnificative, din cauza obuzelor. În timpul incidentului, în punctul vamal erau refugiaţi ucraineni, a reacţionat Ministerul rus de Externe, precizând că nu s-au înregistrat victime. ”Partea rusă a transmis o notă de protest faţă de provocările de acest tip făcute de partea ucraineană, care încalcă fundamental reglementările internaţionale. Moscova cere părţii ucrainene să renunţe la aceste provocări, să investigheze cu atenţie incidentul şi să îi pedepsească dur pe cei responsabili”, subliniază Ministerul de Externe de la Moscova.

OBSERVATORI OSCE ELIBERAŢI Insurgenţii pro-ruşi au eliberat alţi patru observatori ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), răpiţi la sfârşitul lui mai, în estul Ucrainei, a anunţat, sâmbătă, organizaţia. Potrivit unui jurnalist AFP, observatorii - o femeie şi trei bărbaţi - păreau obosiţi, dar bucuroşi că au fost eliberaţi. Vineri, insurgenţii au eliberat alţi patru observatori ai OSCE, un danez, un turc, un elveţian şi un estonian. Eliberarea celor patru observatori are loc în contextul prelungirii până în această seară a armistiţiului de încetare a focului în estul Ucrainei.

AMENINŢARE GAZPROM Compania rusească Gazprom ar putea impune restricţii ţărilor europene dacă acestea ar livra Ucrainei gaz importat din Rusia, avertizează preşedintele companiei, Aleksei Miller. Rusia a sistat livrările de gaze către Ucraina, la jumătatea lunii iunie, în contextul restanţelor acumulate de Kiev, al neînţelegerilor privind tarifele şi pe fondul semnării de către ucraineni a Acordului de Asociere cu UE. Livrările de gaz rusesc spre UE, prin Ucraina, nu sunt afectate. Însă Ucraina a propus CE să importe din ţări europene gaz livrat direct acestora de către Rusia. În aprilie, Ucraina a semnat un contract cu Slovacia, prin care Kievul ar primi gaz rusesc printr-o conductă abandonată care ar urma să fie reabilitată.

SUA, ACUZATE Rusia acuză SUA că alimentează în continuare conflictul din Ucraina, împingând administraţia de la Kiev pe o... cale a confruntării. ”Colegii noştri americani continuă să împingă administraţia de la Kiev pe o cale a confruntării”, a declarat şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, sâmbătă dimineaţă. ”Şansele de soluţionare a crizei ucrainene ar fi mai mari dacă ar depinde doar de Rusia şi de Europa”, a adăugat Lavrov. Preşedintele american, Barack Obama, a ameninţat Rusia cu noi sancţiuni, dacă Moscova nu va lua măsuri rapide pentru detensionarea situaţiei în Ucraina. La rândul său, secretarul de stat american, John Kerry, declara zilele trecute că aşteaptă acţiuni concrete din partea Rusiei, pentru stabilizarea Ucrainei.



12