„Ocupaţiile şi meşteşugurile tradiţionale în Dobrogea”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Ocupaţiile şi meşteşugurile tradiţionale în Dobrogea”

Cultură 16 Iunie 2012 / 00:00 4938 accesări

Pasionaţii de etnografie, dar şi cei interesaţi să reconstituie viaţa înaintaşilor care au trăit pe meleaguri dobrogene sunt aşteptaţi la Muzeul de Artă Populară, să descopere „Ocupaţiile şi meşteşugurile tradiţionale din Dobrogea”. În cele două săli de la parterul instituţiei de cultură dedicate expoziţiilor temporare, publicul vizitator va fi captivat de multitudinea de obiecte - peste 150 de piese, din patrimoniul propriu - care susţin tematica manifestării.

În prima sală sunt reprezentate ocupaţiile de bază, din afara casei, spre deosebire de cea de-a doua sală care redă îndeletnicirile „casnice”, de interior: spaţiul tindei cu vatra şi ţesutul.

Agricultura, cu cele două ramuri ale sale: creşterea animalelor şi cultura plantelor, precum şi pescuitul, ocupaţie specifică satelor dunărene, ocupă un loc important în cadrul expoziţiei „Ocupaţiile şi meşteşugurile tradiţionale în Dobrogea”. Vase din lemn şi metal folosite de către ciobani la stână - măsuri de lapte, găleţi, hârdaie, ciubăre şi putinei pentru ales untul, cumpănă cu cupe din lemn ş. a. - dar şi unelte agricole tradiţionale - furca pentru fân, coasă, cleşte pentru tăiat via (cosor) - reconstituie universul agricol. Pescuitul este ilustrat prin elemente specifice: plasă de pescuit (setcă), bură, vârşă. Meşteşugurile fierăritului, hămurăritului şi căruţăriei sunt prezentate în principal prin fotografii, hamuri şi diferite piese de harnaşament. Tot prin imagini sunt redate şi meşteşugurile construirii caselor, gardurilor din piatră şi fântânilor.

ÎN TINDĂ Dacă prima sala este „patronată” de bărbatul îmbrăcat în straie de lucru, în cea de-a doua sală, dedicată universului casnic, „gazdă” este... femeia. În acest spaţiu sunt prezentate unelte de muncă şi inventar legate de toate operaţiunile de prelucrare a lânii, cânepei, bumbacului şi borangicului, dar şi genuri de piese textile realizate în cadrul acestui meşteşug: ţesături de uz şi decorative.

De asemenea, un rol important în expoziţie este dedicat vetrei şi tindei, fiind prezentate fotografii cu tipuri de cuptoare întâlnite în satele dobrogene. Masa rotundă şi joasă, „căpistaria” din lemn pentru frământatul şi dospitul pâinii, lopata din lemn pentru pâine şi vase din aramă reconstituie universul tindei.

Un bogat material foto-documentar însoţeşte expoziţia.

Taguri articol


12