Odă în metru... contemporan, pentru Eminescu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Dublă sărbătoare: Ziua Luceafărului şi Ziua Culturii Naţionale

Odă în metru... contemporan, pentru Eminescu

Cultură 16 Ianuarie 2014 / 00:00 819 accesări

Luna ianuarie se află, fără îndoială, sub semnul Luceafărului. Ziua de naştere a lui Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 - 15 iunie 1889), care, din 2011, a devenit Zi a Culturii Naţionale - graţie proiectului de lege iniţiat de 50 de deputaţi şi senatori PSD, împreună cu liberalul Mircea Diaconu, şi adoptat pe 16 noiembrie 2010, de Camera Deputaţilor -, a fost marcată, ieri, pretutindeni în ţară şi peste hotare. Sute de acţiuni culturale de mare anvergură au fost organizate în cinstea poetului, în marile oraşe ale ţării, inclusiv în Capitală, la Academia Română, dar şi în străinătate, sub egida Institutului Cultural Român.

Constănţenii l-au sărbătorit şi ei pe cel care dorea să-şi doarmă somnul de veci la malul mării. Dubla sărbătoare a fost marcată la Constanţa prin expoziţii de carte, conferinţe la Biblioteca Judeţeană şi Institutul Cultural Turc „Yunus Emre” şi spectacole, precum cele organizate de Colegiul „Mihai Eminescu” şi Universitatea „Andrei Şaguna”. O expoziţie-eveniment, „Ţărmuri însorite”, semnată de unul dintre artiştii de marcă ai Constanţei, pictorul Ionel Mătăsăreanu, a fost vernisată, ieri, la Muzeul de Artă. De asemenea, Centrul Cultural Judeţean „Teodor T. Burada” a organizat, la sediu, întâlnirea „Eminescu, pur şi simplu”. Ziua lui Eminescu şi a Culturii Naţionale a fost celebrată şi în judeţ, la Mangalia, Medgidia şi Cumpăna.

ÎNTÂLNIRE LA STATUIE Startul manifestărilor s-a dat, ieri, la statuia lui Eminescu de pe faleza Cazinoului. În acest loc-simbol al urbei tomitane, sociologul şi scriitorul Constantin Lămureanu a venit încă de la ora 9.00, pentru a depune un trandafir, aşa cum face an de an. Pentru el, Eminescu este sinonim cu poezia în stare pură. Despre acest lucru a ţinut să vorbească, apoi, şi la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, unde a organizat întâlnirea „De treci codrii de aramă”.

„TRECUT-AU ANII...” CU ELEVII COLEGIULUI „MIHAI EMINESCU” Elevii Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” s-au aflat în „linia întâi”. Aceştia au prezentat ieri, la Teatrul de Stat Constanţa, spectacolul „Trecut-au anii...”, cu muzică, dans, poezie şi teatru. Evenimentul a făcut parte din cadrul Zilelor Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” (13-15 ianuarie), cuprinzând diverse activităţi artistice şi educaţionale organizate de elevi şi profesori în cadrul instituţiei, dar şi în afara sa. Elevii au umplut sala teatrului până la refuz. „Am implicat toţi elevii şi toţi profesorii colegiului la aceste acţiuni. A evoluat Andreea Olariu, care este şi ea elevă a liceului, trupa de dans „Diamonds”, din care face parte o altă elevă a colegiului, au fost momente muzicale diverse, scenete de dramaturgie... Adolescenţii sunt apropiaţi în continuare de Eminescu, datorită poeziei de dragoste, dar şi celei filosofice, mulţi având înclinaţii către umanism”, a declarat profesorul de limba şi literatura română Bianca Ibadula.

„METAMORFOZELE IMAGINII EMINESCIENE” Poetul naţional a fost celebrat, ieri, de Uniunea Scriitorilor din România (USR), Filiala Dobrogea, şi Consiliul Judeţean Constanţa (CJC) la Biblioteca Judeţeană (BJ) „I.N. Roman”. Conferinţa „Metamorfozele imaginii eminesciene”, susţinută, în aula BJ, de preşedintele USR Dobrogea, conf. univ. dr. Angelo Mitchievici, a fost precedată de un emoţionant moment poetic-muzical, pe versuri de Eminescu. Acesta a fost oferit de ansamblul Mandolinata, condus de prof. Ilie Belcin, şi mezzosoprana Gabriela Dobre. Angelo Mitchievici a prezentat „Metamorfozele imaginii eminesciene”, plecând de la arhicunoscutul portret privilegiat al tinereţii eterne, omniprezent în manualele şcolare, şi portretul de la maturitate preferat de manualele interbelice, până la portretul-colaj negativ realizat de Mircea Cărtărescu.

La eveniment a participat şi consilierul superior în cadrul Direcţiei de Cultură a CJC, scriitoarea Mihaela Burlacu.

FIOR POETIC EMINESCIAN LA „YUNUS EMRE" Mihai Eminescu a fost omagiat şi la Centrul Cultural Turc „Yunus Emre”, prin evenimentul „Fior poetic eminescian în cultura contemporană”, un simpozion despre statutul poetului şi al operei sale pe plan internaţional, prin prisma cititorilor de naţionalitate turcă. Printre participanţi s-au numărat: consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, Ali Bozcalişkan, consilierul superior din cadrul Direcţiei de Cultură a CJC, scriitoarea Mihaela Burlacu, preşedintele USR Dobrogea, conf. univ. dr. Angelo Mitchievici, şi scriitoarea Emel Emin, membră USR. „Sunt cetăţean român şi, aşa cum este poetul tuturor românilor, Eminescu este şi poetul turcilor din România. Îl apreciem, îl iubim, îl recităm şi ne mândrim cu el. Este tradus în mai multe limbi şi cunoscut şi de cetăţenii turci din Turcia. Săptămâna viitoare, Eminescu va fi evocat şi la Ambasada României de la Ankara“, a declarat Emel Emin. „Prin acest eveniment întărim şi relaţiile din literatură între România şi Turcia. Dorim să scoatem în evidenţă punctele comune ale celor două culturi. Dacă este poet naţional, Eminescu trebuie respectat pretutindeni“, a precizat consulul Ali Bozcalişkan.

„Un coleg mi-a spus că Istanbul este oraşul cu cei mai mulţi poeţi din lume. Prin atenţia acordată lui Eminescu la Centrul Cultural Turc „Yunus Emre”, sunt convins că al meu coleg a avut dreptate“, a declarat preşedintele USR Dobrogea, conf. univ. dr. Angelo Mitchievici.



12