Odă muzical-poetică celui mai frumos dintre... anotimpuri, „Femeia”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Odă muzical-poetică celui mai frumos dintre... anotimpuri, „Femeia”

Cultură 21 Februarie 2011 / 00:00 525 accesări

Ar fi vrut să-şi intituleze cel mai nou spectacol „Anotimpul permanentelor iubiri”, continuând „Stagiunea permanentelor frumuseţi”, dar l-a numit, atât de frumos, „Al cincilea anotimp - Femeia”, pentru a surprinde toată frumuseţea şi sensibilitatea făpturii gingaşe, fie ea iubită, soţie sau mamă. Cu acest omagiu adus eternului feminin, maestrul Tudor Gheorghe a reuşit încă o performanţă greu de uitat, vineri seară, la Casa de Cultură a Sindicatelor, oferind unei săli arhipline un spectacol de cea mai înaltă calitate. „În fiecare zi, ne batem joc/ De păsări, de iubire şi de mare/ Şi nu băgăm de seamă că, în loc/ Rămâne un deşert de disperare”, a descris menestrelul preocupările contemporanilor, slujindu-se de inspiratele versuri ale lui Romulus Vulpescu.

Cântate sau rostite, poeziile-omagiu sau... cugetări - în cazul hâtrului Marin Sorescu - închinate Ei, femeii, de către poeţi precum Alexandru Macedonski, Ion Pillat, Tudor Arghezi şi Ion Horea, au atins cele mai înalte cote ale sensibilităţii. De asemenea, versurile lui Mircea Micu şi Grigore Vieru, dedicate mamei, au emoţionat până la lacrimi pe cei aproximativ 800 de spectatori. Alături de corul şi orchestra Teatrului Muzical „Nae Leonard” din Galaţi, sub bagheta lui Marius Hristescu, care i-au fost alături pe parcursul întregului spectacol, Tudor Gheorghe a făcut o incursiune şi prin celelalte patru anotimpuri, din „Stagiunea permanentelor frumuseţi”.

Maestrul a cântat, aşa cum ştie el mai bine, femeia: „chinuită mai rău decât în toate erele şi umilită, femeia casnică, femeia căreia nu îi mai ajung banii de la o săptămână la alta, femeia profesionistă care se vede terfelită în picioare de nişte indivizi care, de multe ori, nu au nimic în comun cu profesia ei, femeia mamă, care-şi vede copiii crescând în sărăcie”. Omagiind femeia, menestrelul oltean, care a inclus în program şi o poezie semnată de soţia sa, Georgeta Tudor, a ridiculizat, în stilu-i caracteristic, grobianismul contemporanilor, superficialitatea tinerilor, nelipsind nici trimiterile la incompetenţa politicienilor. „Iubirea adevărată este un sentiment atât de necesar în zbânţuielile acestea de astăzi, în tot ce ni se propune în mass-media, în tot marasmul acesta de urâţenie spirituală şi de oameni tâmpiţi. De aceea am simţit nevoia să vin în faţa dumneavoastră, pentru două ore, cu acest spectacol”, a spus protagonistul serii, spre finalul emoţionantei întâlniri muzical-poetice.

Fidel obiceiului său de a nu reveni cu acelaşi spectacol într-un loc, Tudor Gheorghe va mai cânta, totuşi, „Al cincilea anotimp - Femeia”, la cererea publicului care nu a mai găsit bilete, şi pe 12 mai. Maestrul nu-şi trădează, însă, vocaţia de neobosit căutător şi promotor de „comori” spirituale româneşti, pregătind pentru toamnă un spectacol inspirat din sensibila creaţie poetică a regretatului Grigore Vieru.

Taguri articol


12