Odiseea fraţilor Micula pe litoral, la final! 10 hoteluri, zece stele căzătoare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Unităţi cumpărate cu mai puţin de 500.000 de euro bucata după Revoluţie

Odiseea fraţilor Micula pe litoral, la final! 10 hoteluri, zece stele căzătoare

Social 11 Iulie 2017 / 17:27 10752 accesări

Fraţii Micula, unii dintre cei mai misterioşi afacerişti de la malul mării

Fraţii Micula, unii dintre cei mai misterioşi afacerişti de la malul mării

Hotel Naţional

Hotel Naţional

Hotel Naţional

Hotel Naţional

Grand Hotel Astoria, fostul „Patria“

Grand Hotel Astoria, fostul „Patria“

Vă mai amintiţi de European Drinks, firma ale cărei sucuri au invadat piaţa după Revoluţie, fiind preferată mărcilor „capitaliste” Coca-Cola sau Fanta datorită preţului, deşi calitatea lăsa enorm de dorit? Ei bine, „inventatorii” acestei superafaceri sunt renumiţii fraţi Micula, care se numără printre primii milionari de după ’89. Şi nu au avut greţuri în ce priveşte alegerea liniilor de business. Aşadar, de la industria alimentară la turism şi media, cei doi au creat tot soiul de structuri care s-au adăpat de la izvorul aparent nesecat al statului. În anii ’80, cei doi se aflau în Suedia, de unde au plecat drept cetăţeni, ceea ce i-a ajutat mai târziu cu sute de milioane de euro. Ei s-au întors în România imediat după Revoluţie, intuind în haosul de atunci gama enormă de posibilităţi de îmbogăţire. De care au şi profitat. Să amintim doar concesiunea pe 50 de ani cu 500 de lei/an a 20 ha de teren pe care se află patru dintre cele mai cunoscute şi de calitate izvoare de ape minerale din România, al căror drept de exploatare le aparţine în totalitate. Sau „confiscarea”, după cum se exprimă ebihoreanul.ro, a Peşterii Urşilor, pentru care Transilvania Tours, una dintre firmele fraţilor, plăteşte la stat doar 1 leu, deşi biletele sunt de 10 lei/adult, 5 lei/copil şi pensionar şi mai dai şi 15 lei dacă vrei să filmezi sau fotografiezi. Dacă nu vi se pare mare scofală, aflaţi că este: şmecheria durează din 1997! Şi asta profit brut, căci cei doi nu au făcut nicio investiţie acolo. Sau înfiinţarea, extrem de rapidă, a peste 30 de firme care controlează posturile TV Favorit, Naţional şi N24, postul de radio Național FM. Sau despăgubirile de 200 de milioane de euro pe care statul român trebuie să le decarteze în conturile celor doi după ce aceştia au câştigat în 2015, la ICSID, un proces straniu. Sau cele 12 hoteluri de pe litoral, luate la preţ de nimic şi care, târâş-grăpiş, au funcţionat timp de 15 ani, în ciuda faptului că nu s-a investit un leu, a zecilor de plângeri ale turiştilor şi a condiţiilor execrabile (în unele cazuri) de cazare.

Aceasta este, foarte pe scurt, prezentarea celor doi bihoreni oportunişti pe care pare că nu-i atinge nimic, adică nicio instituţie a statului, deşi guverne de diverse culori politice s-au tot perindat de la Revoluţie încoace.

ODISEEA FRAŢILOR MICULA PE LITORAL

Fraţii Micula şi afacerile lor au ajuns din nou în atenţia publică în martie anul acesta, când, potrivit profit.ro, au pus pe piaţă 11 din cele 12 hoteluri pe care le deţin pe litoralul românesc, în ceea ce reprezintă cel mai mare pachet scos la vânzare de un operator privat de turism din România. Hotelurile au ajuns în posesia lor acum aproape 15 ani, mai precis între 2002 și 2003, direct din patrimoniul statului. “Sumele tranzacției nu au fost făcute publice, însă diferite surse din cadrul guvernului de la acea dată declarau în presa vremii că hotelurile au fost subevaluate și achiziționate pe sume de sub 500.000 de dolari bucata. Contractele de vânzare-cumpărare au fost încheiate fără obligații de investiții”, potrivit digi24.ro. Imensa achiziţie i-a dus pe fraţii Micula în topul select al celor mai importanţi tour-operatori de la malul mării. Însă doar cu numele, căci, de-a lungul timpului, sesizările turiştilor şi ale câtorva autorităţi implicate în acţiuni de tip Comandamentul Litoral au scos la iveală faptul că nicio investiţie nu a fost făcută în respectivele hoteluri. Clădirile şi instalaţiile au ajuns să se degradeze în aşa hal, cum era şi firesc de altfel, încât arată mai rău decât în perioada comunistă. Potrivit unei surse citate de adevarul.ro, până şi perdelele sunt din aceeaşi perioadă, ceea ce nu le ridică la stadiul de relicve valoroase. Şi ziariştii de la jurnalul.ro comentează: „Clădirile au 40 - 50 de ani vechime şi, în anul de graţie 2017, oferă fix aceleaşi condiţii ca în timpul comunismului, epocă din care au păstrat absolut totul, de la mobilier la covoare şi instalaţii sanitare”.

FOSTUL „PATRIA” ESTE ACTUALUL GRAND HOTEL ASTORIA

Singurul hotel care a fost „tratat” altfel de fiul unuia dintre fraţii Micula este „Patria”, actualul Grand Hotel Astoria din staţiunea Mamaia. Acesta a trecut de la două stele la trei în ultimii ani. Restul însă sunt toate de două stele „căzătoare”, iar hotelul Prahova din Neptun are o singură stea.

11 HOTELURI, NICIUN PROFIT! CUM E POSIBIL?

Concret, fraţii Micula vor să îşi vândă toate hotelurile de la mare, ceea ce, dacă luăm în calcul un raport oficial al Autorităţii de Supraveghere Financiară citat de presă recent, nu e deloc o mişcare rea, dat fiind faptul că niciunul dintre cele 11 hoteluri nu a făcut profit în tot timpul cât s-au aflat în portofoliul celor doi. Mai mult, potrivit jurnalul.ro, „pare a fi sfârşitul unui business bizar, care a mers timp de 15 ani cu pierderi pe linie, pentru toate hotelurile, deşi acestea sunt ocupate 100% vară de vară. Felul în care milionarii Micula au înţeles să facă turism reprezintă o ruşine, iar acest lucru le-a fost reproşat de mai toţi responsabilii din turism de-a lungul anilor, fără ca situaţia să se fi îmbunătăţit vreodată. Despre condiţiile insalubre oferite de hotelurile fraţilor Micula s-a tot vorbit, dar milionarii bihoreni nu s-au sinchisit şi şi-au văzut nestingheriţi de business”. Este greu de înţeles însă cum anume au gândit ei acest business, dat fiind faptul că afacerea a fost ţinută pe linia de plutire timp de 15 ani cu fonduri aduse probabil de acasă (sau, mă rog, provenite din alte afaceri), nefăcând niciun fel de profit. Poate s-au gândit la aceste hoteluri doar ca la o investiţie imobiliară, însă şi în acest caz, lipsa investiţiilor scade mult valoarea proprietăţilor.

Hotelurile au 2.700 de camere în total, cu excepţia „Patria“ din Mamaia. Este vorba de hotelurile Naţional (160 camere) şi Unirea (176 camere) din Mamaia, de Banat (221 camere), Slatina (225 camere) şi Craiova (163 camere) din Olimp şi de Terra (302 camere), Caraiman (242 camere), Clăbucet (242 camere), Prahova (325 camere), Romanţa (322 camere) şi Bâlea (323 camere) din Neptun. Pe lângă cele 11 hoteluri, fraţii Micula mai vor să vândă şi terenul bazei de servicii Neptun, care se întinde pe 3,2 hectare.

HOTELURILE SUNT DE PATRU ORI MAI VALOROASE CA ACUM 15 ANI

Fraţii Ioan şi Viorel Micula controlează aceste 12 hoteluri cu ajutorul a 11 firme în staţiunile Neptun-Olimp şi Mamaia. Terra Estival 2002 SA, Romanţa Estival 2002 SA, Service Neptun 2002 SA, Hotel Club Estival 2002 SA, Prahova Estival 2002 SA, Bâlea Estival 2002 SA, Banat Estival 2002 SA, Clăbucet Estival 2002 SA, Unirea 2001 SA, Patria 2001 SA şi Egis SRL sunt respectivele firme. Acestea au raportat într-un singur an, în 2015, pierderi de 1,3 milioane de lei şi datorii de aproape 20 de milioane de lei (circa 4,3 milioane de euro). De aceea este greu de înţeles de ce fraţii Micula le-au ţinut atât de mult timp. În prezent, valoarea totală a activelor este de peste 110 milioane de lei, echivalentul a 25 de milioane de euro. Potrivit profit.ro, nu se ştie suma cerută pentru cele 11 hoteluri, dar în 2015, Slatina şi Craiova costau şase milioane de euro. Însă aceste pierderi, deşi imense, par a fi „o nimica toată faţă de minusurile declarate de compania-etalon a fraţilor Micula. European Food a raportat în 2015 pierderi de aproape 400 de milioane de lei şi datorii de alte peste 500 de milioane de lei. Cu toate acestea, afaceriştii şi-au cumpărat în acelaşi an un avion de opt milioane de euro”, potrivit jurnalul.ro.

AMENZI ŞI DECLASIFICARE! 10 HOTELURI DE DOUĂ STELE... CĂZĂTOARE

Nu o dată, turiştii cazaţi la hotelurile fraţilor Micula au făcut plângeri la Protecţia Consumatorilor, reclamând condiţiile cumplite în care erau forţaţi să se cazeze, mâncarea de slabă calitate sau depozitată necorespunzător şi serviciile care lăsau mult de dorit.

Acum însă, odiseea fraţilor Micula în afacerile de pe litoral pare să fi ajuns la final. În perioada 5 - 10 iulie 2017, reprezentanţii Direcţiei Control din cadrul Ministerului Turismului au controlat unităţile hoteliere de pe litoral. 10 hoteluri din judeţul Constanţa (Naţional şi Unirea din Mamaia, hotelul Banat din Olimp, hotelurile Clăbucet, Romanţa, Bălea, Terra, Caraiman, Craiova şi Slatina din Neptun) şi hotelul Cerna, Băile Herculane, din judeţul Caraş-Severin au fost sancţionate cu amendă de 50.000 de lei. Mai mult, acestor unităţi li s-a retras certificatul de clasificare din cauza mai multor „deficienţe” constatate, potrivit unui comunicat transmis de instituţie. „La controalele efectuate s-au constatat numeroase deficienţe, printre care: faţadă deteriorată, mobilier uzat fizic şi moral, instalaţii şi obiecte sanitare din băile aferente spaţiilor de cazare uzate şi pătate, mocheta holurilor de acces către spaţiile de cazare şi cea din spaţiile de cazare uzate şi deteriorate, saltele uzate, deteriorate şi pătate, tâmplăria, feroneria ferestrelor şi uşile spaţiilor de cazare, uzate”, se arată în comunicatul instituţiei.

Mai mult decât atât, Ministerul Turismului precizează că deficienţele menţionate au fost consemnate şi în procesele verbale întocmite în anii anteriori, măsurile dispuse iniţial în acestea nefiind respectate. De aceea s-a ajuns practic la măsura declasificării. Şi totuşi, hotelurile nu se închid deoarece, „conform OG nr. 2/ 2001, cap. IV, art. 31 privind căile de atac, împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii, reprezentanţii unităţilor de cazare pot întocmi plângere în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului verbal”, potrivit aceleiaşi surse.

REPLICA LUI VIOREL MICULA

În replică la măsurile adoptate de Ministerul Turismului, Viorel Micula crede că este o răzbunare a statului român, cu care cei doi frați sunt în proces. "Așa consideră ei că trebuie să se comporte și nu-i interesează ce pagube le fac firmelor, dar probabil că adevărul va ieși la suprafață. Tot ceea ce trebuie legal vom proceda împotriva lor, pentru că astfel de oameni nu se gândesc la binele nimănui, ci procedează după interese proprii", a declarat Micula, potrivit profit.ro.



12