Ofensiva militară din Fîşia Gaza, suspendată pentru negocieri

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Israelul a suspendat pe moment confruntările militare cu militanţii palestinieni din Gaza, pentru a permite continuarea eforturilor diplomatice pentru eliberarea soldatului răpit. După atacurile din noaptea de joi spre vineri asupra unor sedii strategice palestiniene şi arestarea unor lideri Hamas, Israelul a acceptat să negocieze, cu intermedierea Egiptului, o nouă formulă de rezolvare a situaţiei explozive.

Ofensiva militară din Fîşia Gaza, suspendată pentru negocieri

Externe 01 Iulie 2006 / 00:00 916 accesări

Preşedintele egiptean, Hosni Mubarak şi-a oferit ajutorul pentru a media conflictul între autorităţile israeliene şi gruparea Hamas. În urma intervenţiei sale şi încetării ofensivei israeliene în Gaza, Hamas a acceptat eliberarea condiţionată a caporalului Gilad Shali. Nu s-au dat publicităţii însă detalii despre condiţiile impuse de Hamas.

Încetarea operaţiunilor militare au deteriorat însă concordia dintre premierul Ehud Olmert şi Statul Major al armatei israeliene. Conform cotidianului "Haaretz", Ehud Olmert a respins propunerea Statului Major privind desfăşurarea unei operaţiuni de anvergură în sectorul Beit Hanun, avînd principal obiectiv stoparea tirurilor de rachete împotriva Israelului. Conform cotidianului "Yediot Aharonot", premierul a apreciat că punerea în practică a planului prezentat de Statul Major ar avea drept rezultat un număr foarte mare de victime în rîndul civililor palestinieni. Potrivit planului, forţele israeliene urmau să se confrunte cu militanţii palestinieni în zone urbane cu densitate mare a populaţiei, operaţiune ce ar fi riscat să provoace pierderi importante şi în rîndul efectivelor statului evreu. La rîndul său, preşedinţia Consiliului de miniştri din Israel a afirmat că operaţiunea din nordul Fîşiei Gaza a fost suspendată în urma cererii Egiptului de a acorda mai mult timp negocierilor pentru eliberarea militarului israelian, răpit duminică în timpul unei atac palestinian, soldat cu moartea a doi soldaţi israelieni şi a doi atacatori. Israelul a lansat, marţi, în replică, o amplă operaţiune militară în Fîşia Gaza. Dezia este sprijinită de 53% dintre israelieni, care agreează soluţia continuării negocierilor diplomatice, în paralel cu intensificarea presiunilor internaţionaleş în timp ce 43% ar vrea ca ofensiva militară să continue.

În cursul operaţiunilor din noaptea de joi spre vineri, sediul ministerului de Interne din Gaza a fost ţinta unui raid al armatei israeliene. A fost primul atac asupra unuia dintre sediile Guvernului palestinian, condus de gruparea Hamas. Ministrul de Interne, Sadd Siam, membru Hamas, nu se afla în clădire. Aviaţia israeliană a lovit şi un sediu al partidului al-Fatah, condus de preşedintele Mahmud Abbas. În replică, premierul palestinian Ismail Haniyeh, liderul mişcării Hamas, a confirmat vineri, că depune eforturi pentru rezolvarea crizei alături de preşedintele Abbas şi de Egipt. La rugăciunea de vineri, Ismail Haniyeh a apărut în public pentru prima dată de la declanşarea crizei.

Tensionarea relaţiilor dintre autorităţile israeliene şi palestiniene nu pare însă a se aplana prea uşor. Brigăzile Martirilor al-Aqsa au anunţat, vineri, răpirea unui alt militar israelian în Cisiordania, dar nu au prezentat dovezi în sprijinul acestei declaraţii. Armata israeliană a anunţat că verifică informaţia. Gruparea, parte a mişcării al-Fatah a preşedintelui palestinian Mahmud Abbas, a precizat că soldatul răpit are 22 de ani şi a fost capturat joi dimineaţă. Vineri, a fost înregistrată şi explozia unui automobil în Gaza, existînd suspiciuni că ar fi fost vorba despre o tentativă de execuţie a vreunui lider palestinian de către armata israeliană. Cel puţin o persoană a fost rănită în această deflagraţie.

Taguri articol


12