Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) - Serviciul Teritorial Constanța au formulat, vineri după-amiază, propunere de arestare preventivă pe numele ofițerului de poliție Laurențiu Marin Dobre, din cadrul Serviciului de Investigații Criminale (SIC) al Inspectoratului Județean de Poliție (IPJ) Constanța, pentru luare de mită. Judecătorii au emis pe numele lui un mandat de 30 de zile. Potrivit anchetatorilor, polițistul a fost prins în flagrant joi, în jurul orei 17.00, în Portul Tomis, în timp ce primea suma de 3.000 de euro de la un denunțător, căruia i-ar fi promis că, în schimbul banilor, va dispune față de el măsura neînceperii urmăririi penale într-un dosar în care îl cerceta. "În plus, inculpatul Laurențiu Marin Dobre i-a promis denunțătorului că va dispune restituirea bunurilor ce au fost ridicate cu ocazia percheziției domiciliare efectuate în luna aprilie 2015 la domiciliul acestuia din urmă”, se arată într-un comunicat de presă remis de DNA.
A SĂRIT ÎN MARE Potrivit anchetatorilor, ofițerul de poliție l-a contactat în mai multe rânduri pe bărbatul pe care îl ancheta, solicitându-i cei 3.000 de euro și dându-i inițial ca termen-limită data de 20 iulie. Ulterior, acesta a fost de acord cu o amânare de trei zile, iar joi, pe 23 iulie, a stabilit întâlnirea cu denunțătorul în Portul Tomis. Surse judiciare spun că, în momentul flagrantului, subcomisarul Laurențiu Marin Dobre se afla pe o barcă. Când i-a văzut pe procurori apropiindu-se, acesta ar fi sărit în apă, pentru a scăpa. Joi, el a fost reținut pentru 24 de ore, pe bază de ordonanță.
Chestorul Bogdan Despescu, șeful IPJ Constanța, a declarat pentru "Telegraf": "În primă fază, după ce am fost informați, în mod oficial, că subcomisarul a fost reținut de procurorii DNA, acesta a fost pus la dispoziție, conform Statutului Polițiștilor. În cazul în care el va fi arestat, se va dispune suspendarea sa din funcție".
BUNURI DE PATRIMONIU FURATE Dosarul în care denunțătorul era cercetat de subcomisarul Laurențiu Marin Dobre viza mai mulți suspecți bănuiți că ar fi furat, în anul 2014, bunuri din patrimoniul cultural al României din situri arheologice din Dobrogea. Pe data de 17 aprilie 2015, au fost organizate opt percheziții, șase dintre ele la locuințele unor persoane și două la sediile unor firme. Anchetatorii spuneau atunci că patru indivizi fuseseră ridicați de la domicilii, pentru audieri. La finalul descinderilor din aprilie, polițiștii au recuperat 350 de monede, podoabe, accesorii de îmbrăcăminte, fragmente de arme, obiecte religioase și de cult, cinci detectoare de metale, dar și instrumente și soluții chimice folosite pentru curățare.