Coreea de Nord se află într-un proces ireversibil de a dezvolta rachete cu focoase nucleare care ar putea atinge teritoriul continental american, afirmă generalul Vincent Stewart, directorul Agenţiei pentru Informaţii Militare din Statele Unite.
"Dacă va fi lăsat pe actuala traiectorie, regimul nord-coreean va reuşi să producă o rachetă nucleară capabilă să ameninţe teritoriul continental american", a declarat Vincent Stewart în cursul audierilor în Comisia pentru Informaţii a Senatului Statelor Unite.
"Chiar dacă este aproape imposibil să anticipăm când vor fi operaţionale aceste capabilităţi, regimul nord-coreean menţine intenţia şi este într-un proces inevitabil în acest sens", a atras atenţia Stewart, citat de site-ul agenţiei Reuters.
La jumătatea lunii mai, Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică, proiectilul căzând în Marea de Est (Marea Japoniei), la o distanţă de circa 700 de kilometri. Racheta a fost lansată din regiunea nord-coreeană Kusong, situată la nord-est de oraşul Phenian, unde în trecut au fost testate proiectile cu rază medie de acţiune. Potrivit unor surse nipone, racheta a zburat circa 30 de minute, prăbuşindu-se în Marea de Est (Marea Japoniei), la o distanţă de aproximativ 700 de kilometri. Dată fiind distanţa străbătută de rachetă, testul balistic pare să fi fost un succes.
În ultimii ani, regimul stalinist de la Phenian, condus de Kim Jong-Un, a efectuat o serie de teste balistice şi nucleare, încălcând rezoluţii ale Naţiunilor Unite. În contextul crizei, Administraţia Donald Trump a trimis două portavioane în apropierea Peninsulei Coreea şi a avertizat că ar putea lansa o intervenţie militară.