Reprezentanţii Colegiului Medicilor Dentişti (CMD) îi cer ministrului Sănătăţii să scoată Oficiul Tehnic de Dispozitive Medicale (OTDM) din subordinea instituţiei şi să oprească finanţarea acestuia, întrucât OTDM este ineficient şi a fost creat de ministrul interimar Adriean Videanu din raţiuni politice.
Vicepreşedintele CMD, Delia Barbu, a declarat că OTDM a fost o instituţie publică finanţată din venituri proprii. Ministrul interimar Adriean Videanu a hotărât, fără nicio justificare, ca Oficiul să devină instituţie publică finanţată din bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sănătăţii (MS), în pofida reducerii de personal. “OTDM are 49 de angajaţi, din care numai patru sunt inspectori care trebuie să verifice sute de mii de aparate din sistemul sanitar”, susţine vicepreşedintele Colegiului.
CONSILIUL NAŢIONAL AL CMD A TRIMIS O SCRISOARE MINISTRULUI SĂNĂTĂŢII, ATTILA CSEKE, PRIN CARE ÎL ROAGĂ SĂ REZOLVE PROBLEMA ACESTEI INSTITUŢII MAI ALES CĂ DIRECTORUL GENERAL, LAZĂR IORDACHE, ARE PERMANENT “O ATITUDINE OSTILĂ”
“În acest moment, toate cabinetele de medicină dentară au contract de service cu o persoană sau o firmă avizată de către Ministerul Sănătăţii, care asigură buna funcţionare a dispozitivelor medicale aflate în dotarea cabinetului. Stomatologia este în proporţie de 98% privatizată”, a precizat preşedintele CMD, prof. univ. dr. Mihai Augustin. El a spus că OTDM poate să verifice dispozitivele medicale comercializate în România provenite din afara Comunităţii Europene şi pe cele la mâna a doua. În schimb, verificarea dispozitivelor medicale trebuie să fie realizată doar la cerere, iar verificarea, întreţinerea, service-ul şi repararea dispozitivelor medicale ar trebui să fie realizate în continuare de firme specializate, autorizate sau acreditate de către MS. Totodată, dentiştii îi cer ministrului Sănătăţii ca aparatele aflate în garanţie să rămână în continuare în evidenţa firmelor respective.
FĂRĂ CONTRACT CU CNAS. “În cazul în care nu vom găsi o soluţie amiabilă, atunci medicii dentişti ar putea să renunţe la contractele cu Casa de Asigurări de Sănătate”, a mai spus preşedintele CMD. Dentiştii reclamă faptul că “la aceste controale le sunt percepute sume nejustificate, între 100 şi 500 de euro, iar inspectorii care ajung în teren nici măcar nu ştiu cum funcţionează respectivele echipamente”. “Ei nu pot controla un aparat pe care îl avem în garanţie pentru că pierdem garanţia. În plus, sunt multe aparate foarte noi, pe care nici măcar nu le cunosc. Ei se uită dacă se învârte turbina sau nu, ori noi suntem privaţi şi avem tot interesul ca turbina să funcţioneze”, a adăugat vicepreşedintele Colegiului.
Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, susţine că întreţinerea aparaturii nu este echivalentă cu verificarea şi că prin aceste verificări se doreşte, de fapt, să se afle dacă acestea merg sau nu. “Este la fel ca la maşini. Una este service-ul, alta este inspecţia periodică ce trebuie făcută”, a arătat Cseke Attila. Declaraţiile ministrului sunt însă contrazise de reprezentanţii medicilor dentişti. Preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti de la Constanţa, prof. univ. dr. Corneliu Amariei, a declarat că această instituţie ar trebui să verifice firmele de service, în niciun caz aparatele. „Este un abuz, pentru că fiecare medic dentist are o firmă care-i verifică aparatele. De asemenea, vreau să se ştie că niciodată nu au existat accidente în cabinetele medicale, că nu au fost probleme. Atunci când s-a defectat un aparat a fost chemată imediat firma care asigură service-ul aparatului”, a mai spus preşedintele CMD de la Constanţa.
• CONTROALE PE BANII MEDICILOR • Prof. univ. dr. Amariei s-a arătat nemulţumit de faptul că inspectorii de control ai OTDM sunt plătiţi de către medici, mai exact ei sunt obligaţi să le asigure transportul, masa, astfel că suma, la un singur control, ajunge la aprox. opt milioane lei. “Este clar un abuz pentru că te obligă să-i chemi”, mai completează profesorul. Potrivit unor medici dentişti care au preferat să-şi păstreze anonimatul, în cazul în care inspectorii de control nu sunt chemaţi la verificările cabinetelor, se apelează la “ameninţări şi şantaj din partea acestora”. “Este o oficializare a incapacităţii OTDM de a realiza ceva”, a mai spus indignat preşedintele CMD de la Constanţa.