Ofiţer constănţean, admis în elita jandarmeriei continentale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ofiţer constănţean, admis în elita jandarmeriei continentale

Justiție 15 Septembrie 2006 / 00:00 1158 accesări

Timp de şase luni, Şcoala de Aplicaţii pentru Ofiţeri "Mihai Viteazu", din cadrul Jandarmeriei Române va fi gazda unui curs superior internaţional, la care participă 20 de ofiţeri din nouă state europene. Printre aceştia se numără şi un ofiţer constănţean din cadrul Grupării Mobile Tomis şi anume lt. Marian Zamfira, angajat al unei subunităţi specializate în acţiuni speciale şi intervenţie antiteroristă. Zamfira a fost trimis la aceste cursuri, în urma rezultatelor excelente obţinute în exercitarea atribuţiilor de serviciu. Jandarmul constănţean şi colegii săi străini se vor pregăti pentru îndeplinirea unor misiuni la nivel de stat major multinaţional şi vor studia noi modalităţi de acţiune. Ofiţeri ai structurilor de securitate, participanţii îşi vor dezvolta abilităţile de a lucra în echipă, urmînd a-şi perfecţiona şi nivelul de cunoştinţe al limbii franceze. Festivitatea de deschidere a cursurilor a avut loc pe 12 septembrie şi s-a bucurat de participarea adjunctului Jandarmeriei Române, gen. de brigadă Ion Crîngu. De asemenea, la ceremonie a fost prezent şi ataşatul pentru probleme de securitate internă de pe lîngă Ambasada Franţei la Bucureşti, col.Laurent Demolins. Participarea diplomatului străin se explică prin faptul că aceste cursuri internaţionale sunt organizate de Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe al Franţei.

În "inspecţie" pe litoral!

Cei 20 de cursanţi ai Şcolii de Aplicaţie sunt aşteptaţi să sosească în această dimineaţă la Constanţa, unde vor rămîne pînă duminică după-amiază. Însoţiţi de un grup de instructori francezi, jandarmii din cele nouă state europene vor vizita Inspectoratul de Jandarmi al Judeţului (IJJ) Constanţa, Gruparea Mobilă Tomis precum şi sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ). Membrii delegaţiei vor fi puşi la curent în legătură cu structura de organizare a fiecărei instituţii, atribuţiile acestora şi particularităţile acţiunilor desfăşurate de jandarmii de pe litoral. Urmează a fi studiat şi modul în care forţele de jandarmi colaborează cu IPJ. Ofiţerii admişi la cursurile Internaţionale vor mai afla şi rezultatele misiunilor din sezonul estival precum şi principalele probleme întîmpinate de jandarmii romîni în desfăşurarea acestor activităţi. Programul delegaţiei multinaţionale este unul extrem de încărcat, el cuprinzînd şi vizite la principalele puncte turistice şi istorice din judeţ.

Primul curs internaţional al ofiţerilor jandarmi datează din anul 2003, cînd MAI şi Ministerul Afacerilor Externe Franceze au încheiat două convenţii privind modul de funcţionare al cursului respectiv şi condiţiile de finanţare. La stagiul de pregătire găzduit de Şcoala de Aplicaţii pentru Ofiţeri participă jandarmi din Franţa, Italia, Albania, Moldova, Polonia, Serbia, Turcia, Ucraina şi evident România. Cei care termină aceste cursuri vor primi o diplomă care echivalează cu diploma de ofiţer de stat major în Jandarmeria Franţei.



12