Ofiţer de la Criminalitatea Economică, suspectat de luare de mită

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
DNA

Ofiţer de la Criminalitatea Economică, suspectat de luare de mită

Eveniment 29 Ianuarie 2019 / 17:53 1104 accesări

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 28 ianuarie 2019, a inculpatului Ristea Adrian-Oliver, ofițer de poliție în cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice Sector 2, sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de luare de mită din care una în formă continuată, se arată într-un comunicat al DNA.

Potrivit aceleiaşi surse, în ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

„În cursul lunii octombrie 2018, inculpatul Ristea Adrian-Oliver, în calitatea menționată mai sus, a pretins de la administratorul unei societăți comerciale (martor în cauză) să-i remită, în două tranșe, suma de 1.500 de euro pentru ca, în temeiul atribuțiunilor de serviciu, să efectueze controale la mai multe magazine dintr-un centru comercial, în scopul eliminării concurenței omului de afaceri.

În scopul menționat mai sus, la data de 05 noiembrie 2018, ofițerul de poliție a primit suma de 3.800 lei din cei 1.500 de euro pretinși inițial.

Deoarece controlul pentru care a primit banii respectivi nu a putut fi efectuat până la sfârșitul anului 2018, inculpatul Ristea Adrian-Oliver i-a solicitat martorului să îi furnizeze informațiile necesare pentru a putea opri în trafic autoturisme care transportă produse contrafăcute și implicit a lua măsurile legale, respectiv confiscarea mărfii și întocmirea unui dosar penal deținătorului acesteia. Polițistul a propus acest mod de lucru deoarece, în cazul constatării unei infracțiuni flagrante, nu era necesară o aprobare prealabilă de la șeful său ierarhic.

Omul de afaceri a fost de acord cu această variantă, iar în data de 10 ianuarie 2019, urmare a informațiilor transmise, inculpatul a oprit în trafic un autoturism ce transporta produse contrafăcute și a procedat la constatarea unei infracțiuni flagrante.

Ulterior, ofițerul de poliție i-a spus omului de afaceri să-i transmită șoferului căruia i s-a întocmit dosar penal că, pentru a-și rezolva “problema” trebuie să îi remită suma de 5.000 de euro. Deoarece, acesta din urmă nu putea să-i ofere decât 2.500 euro, după multe negocieri, inculpatul s-a mulțumit și cu această sumă, intrând în posesia ei la data de 22 ianuarie 2019.

La data de 28 ianuarie 2019, într-un context asemănător, inculpatul Ristea Adrian-Oliver a oprit un alt autoturism de la ocupanții căruia a pretins suma de 4.000 euro. În urma negocierilor purtate, inculpatul a fost de acord să primească suma de 1.500 de euro.

În aceeași zi, prin intermediul aceluiași om de afaceri, ofițerul de poliție a primit 1.000 euro din suma pretinsă inițial, moment în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Restul de bani urma să-i fie remis inculpatului în cursul aceleiași zile.

La data de 29 ianuarie 2019, inculpatul Ristea Adrian-Oliver a fost prezentat Tribunalului București care a admis propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile, formulată de procurorii anticorupție.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.



12