Un ofiţer român a fost ucis în Afganistan, într-un schimb de focuri de armă cu insurgenţii, a informat, vineri dimineaţă, Ministerul Apărării. Căpitanul Petre Tiberius făcea parte din Batalionul 1 Forţe pentru Operaţii Speciale ”Vulturii” şi a fost ucis vineri dimineaţă. Căpitanul Petre Tiberius conducea o misiune de intervenţie rapidă în sprijinul unei subunităţi aliate atacate de insurgenţi. În jurul orei 04.00 (ora României), la aproximativ 80 de kilometri sud-vest de Kabul, o echipă de intervenţie rapidă româno-americană a acţionat în sprijinul unei subunităţi aliate. În schimbul de focuri, ofiţerul român a fost împuşcat. El a fost evacuat de urgenţă cu un elicopter MEDEVAC, iar în jurul orei 4.30 a decedat în timpul transportului către spital. Ofiţerul avea 33 de ani, era căsătorit şi avea un copil.
Purtătorul de cuvînt al MapN, Constantin Spânu, a declarat că familia căpitanului ucis în Afganistan va primi 80.000 de euro asigurare de viaţă, din partea firmei de asigurări, precum şi circa 100.000 de lei din partea Ministerului Apărării, echivalentul a 100 de solde lunare brute, pensie de urmaş, ajutor de deces, contravaloarea concediului anual de odihnă neefectuat. Ofiţerul era din Tîrgu Mureş şi după definitivarea procedurilor urmează să fie stabilite locul şi data la care acesta va fi adus în ţară. Căpitanul Petre Tiberius participa pentru a doua oară în teatre de operaţii, a declarat, vineri, maiorul Dorel Danciu, responsabilul cu comunicarea în cadrul Batalionului de Operaţii Speciale ”Vulturii” din Tîrgu Mureş. Petre Tiberius era încadrat din anul 2000 în Ministerul Apărării, iar din 2003 făcea parte din Batalionul de Operaţii Speciale ”Vulturii” din Tîrgu Mureş. Ofiţerul era policalificat, avînd pregătire ca paraşutist, alpinist şi scafandru şi se afla pentru a doua oară în teatre de operaţii, într-o misiune începută în octombrie 2008. Căpitanul Petre Tiberius a primit, post-mortem, Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler, cu însemn de război.
Căpitanul Petre Tiberius este cel de-al doilea militar român ucis în Afganistan, în acest an, incidentul avînd loc în prima zi a summit-ului NATO, pe agenda căruia figurează şi problema Afganistanului şi necesitatea suplimentării efectivelor din această ţară. Din 2003, de la începutul participării României la misiunea NATO din această ţară, zece militari români au fost ucişi în Afganistan: Iosif Silviu Fogoraşi (11 noiembrie 2003), Mihai Anton Samoilă (11 noiembrie 2003), Narcis Şonei (24 aprilie 2005), Ionel Gheorghiţă Drăguşanu (20 iunie 2006), Aurel Marcu (6 octombrie 2007), Ionuţ Cosmin Sandu (20 martie 2008), Claudiu Marius Covrig (13 iunie 2008), Dragoş Traian Alexandrescu (31 august 2008), Claudiu Chira (26 ianuarie 2009) şi Petre Tiberius (3 aprilie 2009). În prezent, România are în Afganistan 956 de cadre, iar militarii români din forţele pentru operaţii speciale acţionează în cadrul ISAF în zona de est a Afganistanului.
Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti , Jeri Guthrie-Corn, şi-a exprimat condoleanţele pentru uciderea în Afganistan a căpitanului Petre Tiberius, despre care afirmă că ”a fost dintre marii eroi ai României”. ”Căpitanul Petre are, din partea noastră, cel mai mare respect şi admiraţie pentru curajul său şi pentru devotamentul faţă de camarazi şi aliaţi. Îi cinstim memoria şi le cerem tuturor să se roage pentru el, pentru familia sa şi pentru camarazii lui. Sîntem copleşiţi de devotamentul căpitanului Petre pentru datorie şi sacrificiu în apărarea ţării sale, dar şi a valorilor şi idealurilor noastre comune. În contextul în care comemorăm, în această săptămînă, 60 de ani de la crearea NATO şi cinci ani de la aderarea României la structurile Alianţei, pierderea căpitanului Petre evidenţiază faptul că nu trebuie să uităm niciodată că riscurile şi ameninţările care ne leagă ca prieteni, aliaţi şi parteneri sînt în egală măsură reale şi periculoase. Numai datorită devotamentului excepţional faţă de datorie şi naţiune al unor eroi precum căpitanul Petre vom reuşi să dăm un viitor mai bun copiilor noştri şi poporului afgan. În numele Guvernului SUA, exprim sincere condoleanţe familiei, prietenilor şi colegilor pentru pierderea suferită de România”, se arată în mesajul oficialului american. Jeri Guthrie-Corn şi-a exprimat, în luna februarie, condoleanţele şi pentru uciderea în Afganistan a sergentului român Claudiu Chira, menţionînd că ”dăruirea dovedită de acesta reflectă angajamentul României faţă de democraţia şi libertatea poporului afgan”.