Olanda a respins prin referendum Acordul de asociere UE - Ucraina

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Olanda a respins prin referendum Acordul de asociere UE - Ucraina

07 Aprilie 2016 / 09:10 540 accesări

Alegătorii olandezi au respins Acordul de asociere UE-Ucraina în cadrul referendumului de miercuri, cu o majoritate de 61,1%, în condiţiile în care prezenţa la vot a fost estimată la 32%, putând depăşi limita de 30% care condiţionează validitatea referendumului, informează BBC News online.

După numărarea a 99,8% din voturi, 61,1% din alegătorii olandezi s-au pronunţat împotriva Acordului de asociere UE-Ucraina, în timp ce 38% au votat în favoarea acestui acord, potrivit rezultatelor preliminarii citate de presa olandeză.

Prezenţa la vot este estimată la 32%, peste limita de 30% care condiţioneazaă validitatea referendumului, având o marjă de eroare de 3%. Circa 13 milioane de olandezi au fost chemaţi la urne miercuri.

Premierul olandez, Mark Rutte, a declarat că guvernul trebuie să reexamineze acordul dacă referendumul este valid.

Parlamentul olandez a ratificat deja acordul cu UE şi rezultatul referendumului de miercuri nu este obligatoriu de luat în considerare.

"Va trebui să aşteptăm, dar este clar că alegătorii care s-au pronunţat contra acordului au câştigat în mod convingător. Întrebarea este dacă limita prezenţei la vot a fost atinsă", a declarat Rutte într-un discurs televizat.

"Părerea mea este că dacă prezenţa la vot a fost mai mare de 30% cu aşa o victorie a celor care s-au opus acordului, ratificarea nu poate fi continuată fără discuţie", a continuat premierul olandez.

Chiar dacă nu are caracter obligatoriu, Guvernul Olandei, ţară care deţine preşedinţia temporară a UE, trebuie să ţină cont de recomandarea alegătorilor în cazul validării rezultatelor. Dacă rata participării nu depăşeşte 30%, referendumul va fi considerat nul, iar Guvernul olandez nu va ţine cont de rezultate în niciun fel.

Plebiscitul din Olanda, organizat la iniţiativa mişcărilor politice eurosceptice, este considerat un test la nivelul Uniunii Europene, cu doar câteva luni înainte ca cetăţenii Marii Britanii să stabilească dacă ţara lor rămâne sau nu în Blocul comunitar.

Acordul de asociere şi liber-schimb UE-Ucraina trebuie ratificat de toate statele membre UE pentru a intra în vigoare.

Taguri articol


12