Olanda întârzie aderarea României la Schengen

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Bucuria lui Boc a fost prematură

Olanda întârzie aderarea României la Schengen

Eveniment 10 Iunie 2011 / 00:00 486 accesări

ESTE PREA DEVREME. Aderarea României şi Bulgariei la Schengen a fost dezbătută ieri în Consiliul European pentru Justiţie şi Afaceri Interne, dar miniştrii nu au stabilit o dată limită, din cauza împotrivirii Olandei, care preferă să aştepte rapoartele pe justiţie din vară. Ministrul pentru Imigraţie, Gerd Leers, a anunţat că Guvernul olandez se va pronunţa abia în 2012 în privinţa cererilor de aderare a celor două ţări la spaţiul Schengen, după o perioadă “de probă”: “Le cerem noilor ţări să controleze efectiv frontierele noastre comune şi este imperativ ca reformele judiciare din România şi Bulgaria să fie efective şi ireversibile”. Guvernele ţărilor membre ale spaţiului Schengen aşteaptă publicarea, în iulie, a raportului Comisiei Europene privind reformele justiţiei şi corupţiei din cele două ţări. Rezervele Olandei sunt împărtăşite de Franţa, Germania, Suedia, Finlanda şi Danemarca. Ele se referă la capacitatea celor două candidate de a lupta împotriva corupţiei care subminează, în opinia lor, aptitudinea acestora de a combate crima organizată şi de a asigura un control real la frontiere împotriva imigraţiei ilegale şi traficanţilor.

PENIBIL. Un moment penibil a avut loc miercuri, când premierul Emil Boc şi omologul său bulgar, Boiko Borisov, s-au felicitat reciproc pentru avizul favorabil dat de PE pentru aderarea celor două ţări la Schengen. Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu a susţinut, ieri, că există posibilitatea ca România şi Bulgaria să adere la Schengen în etape, mai întâi cu spaţiul aerian, însă aceasta ar fi “o aderare parţială” şi “o soluţie de compromis”.

DUŞ RECE PENTRU ROMÂNIA. Agenţia franceză de presă (AFP) “atacă” subiectul amânării aderării şi face publice declaraţiile date de miniştii tuturor ţărilor care susţin părerea Olandei. AFP consideră că atât România, cât şi Bulgaria suferă de o lipsă de încredere din partea partenerilor lor, dintre care mulţi apreciază că au intrat prea devreme în UE, deoarece nu erau suficient pregătite. Ziariştii AFP sunt de părere că poziţia Olandei reprezintă pentru cele două ţări candidate un “duş rece”, Executivul olandez reuşind să tempereze speranţele unei integrări rapide a României. Spaţiul Schengen include 25 de state membre şi permite unui număr de peste 400 de milioane de cetăţeni să circule liber, fără a prezenta paşapoartele.



12