PROTEJAREA A MILIOANE DE OAMENI Baterii olandeze de rachete Patriot de tip sol-aer au pornit spre Turcia, unde urmează să fie instalate la frontiera cu Siria, cu scopul de a apăra oraşul turc Adana de eventuale tiruri siriene. Oraşul Adana are o populaţie de circa 1,5 milioane de locuitori. 160 de camioane şi vehicule de teren, ce transportă rachete de tip Patriot, dar şi radare, material electronic necesar pentru operarea bateriilor şi o mare parte din echipamentul celor 300 de militari olandezi care vor fi staţionaţi în Turcia au părăsit ieri baza militară olandeză Bestkazerne. Convoiul urmează să ajungă la portul Eemshaven, în nord-est, de unde vor porni cu vaporul şi urmează să ajungă în Turcia pe 22 ianuarie. Locotenent-colonelul Marcel Buis, care comandă misiunea, a precizat că 30 de militari olandezi vor pleca astăzi cu avionul pentru a pregăti terenul, iar ceilalţi 270 de militari vor pleca pe 21 ianuarie.
Germania şi SUA sunt implicate în această misiune cu două baterii de rachete de tip Patriot şi până la 400 de militari fiecare. Mobilizate în sudul Turciei, la solicitarea autorităţilor de la Ankara, rachetele de tip Patriot urmează să apere această ţară, membră NATO, de eventuale ameninţări siriene. Rachete americane au început să fie instalate de sâmbătă, în timp ce alte două baterii germane urmează să ajungă pe 21 ianuarie. Secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen a condamnat, anterior, declaraţii ale unor oficiali iranieni, care au acuzat Occidentul că pregăteşte un război mondial prin instalarea de rachete de tip Patriot la frontiera cu Siria. Iranul a anunţat ieri că este de acord cu iniţiativa de pace a preşedintelui Bashar al- Assad, propunere care a fost respinsă cu vehemenţă de către opoziţie şi ţările occidentale.
SUFERINŢE ÎNSPĂIMÂNTĂTOARE Cel puţin 33 de persoane şi-au pierdut viaţa ieri în Siria, dintre care 17 numai în suburbiile capitalei Damasc. Majoritatea victimelor sunt puse pe seama bombardamentelor efectuate de forţelor guvernamentale, cum ar fi la Kafar Batna, oraş din estul ţării, unde o bombă a căzut pe o casă omorând o familie întreagă. Între timp, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a denunţat închiderea în două rânduri, în decurs de două luni, de către site-ul de partajare YouTube, a contului pe care postează online înregistrări video ce prezintă atrocităţi comise în Siria. YouTube a apreciat că înregistrările video difuzate de către această organizaţie nonguvernamentală, cu sediul în Marea Britanie, sunt şocante şi pot ofensa. Asociaţia a deplâns că site-ul YouTube nu este conştient de valoarea acestor înregistrări video ca mărturie cu privire la atrocităţile comise în Siria, devastată de peste 21 de luni de violenţe. La rândul său, Papa Benedict al XVI-lea a reînnoit ieri apelul la dialog constructiv, afirmând, în faţa ambasadorilor din lumea întreagă, că „acest conflict nu va cunoaşte niciodată învingători, ci doar învinşi dacă va continua”. În acest discurs tradiţional rostit în limba franceză la fiecare început de an în faţa corpului diplomatic reprezentând 179 de ţări acreditate la Sfântul Scaun, Papa a vorbit despre „suferinţele înspăimântătoare” ale sirienilor.