Guvernul olandez, care depinde foarte mult de votul partidului antiimigraţie, intenţionează să introducă un sistem automat de supraveghere video de-a lungul graniţelor, iar CE verifică în prezent dacă măsura este conformă cu legislaţia privind libertatea de mişcare în Schengen. Potrivit EUobserver, începând de la 1 ianuarie, Guvernul olanez va instala o reţea de camere video în 15 puncte majore de trecere a graniţelor cu Belgia şi Germania, care să permită verificarea plăcuţelor de înmatriculare ale eventualelor maşini furate sau depistarea altor tipuri de criminalitate transfrontalieră, a declarat ministrul olandez al Imigraţiei, pentru ”Financial Times Deutschland”.
Planurile Olandei seamănă izbitor cu cele introduse parţial de Danemarca, o mişcare ce a nemulţumit Germania vecină şi CE. Şi în cazul Danemarcei, planurile de consolidare a controalelor vamale au venit ca o concesie făcută unui partid antiimigraţie ce sprijinea fostul guvern. Măsurile au fost suspendate însă, odată cu venirea la putere a noului guvern de centru-stânga, la alegerile din septembrie. O evaluare a supravegherii video şi a controalelor inopinate ale Danemarcei a fost făcută de autorităţile fiscale ale CE, care au conchis că nu sunt necesare. Măsurile nu au dus la o creştere semnificativă de bunuri confiscate.
O mini-rebeliune împotriva ministrului olandez de Externe, Uri Rosenthal, a izbucnit peste weekend, câţiva diplomaţi plângându-se cotidianului ”NRC Handelsblad” despre ceea ce ei consideră a fi ”politica izolaţionistă” a şefului lor, relatează EUObserver, făcând referire la România. Guvernul olandez a adoptat o poziţie intransigentă faţă de extinderea spaţiului Schengen cu România şi Bulgaria, invocând eşecul luptei împotriva corupţiei şi a crimei organizate. Şi Finlanda s-a opus aderării celor două ţări, dar între timp şi-a mai flexibilizat poziţia. Guvernul olandez a spus însă că nu îşi va schimba prea curând atitudinea în această privinţă. Potrivit EUobserver, propriii diplomaţi olandezi sunt nemulţumiţi de poziţia pe care trebuie să o susţină în timpul negocierilor cu omologii din UE. Rosenthal a ripostat, promiţând că le va interzice diplomaţilor să mai vorbească pe viitor cu presa, scrie EUobserver.