Chestorul Camerei Deputaților din Parlamentul României, deputatul Andrei Gerea, critică, la Constanța, poziția arogantă a premierului Olandei, Mark Rutte, cu privire la aderarea României la spațiul Schengen și pune degetul pe rana deschisă a olandezilor - Portul Constanța. Andrei Gerea consideră că motivul pentru care i se refuză constant României intrarea în spațiul Schengen, deși îndeplinește toate condițiile, îl constituie Portul Constanța și concurența economică pe care acest obiectiv o va face Portului Rotterdam.
Într-o conferință de presă organizată la Constanța, la sediul organizației municipale ALDE, candidatul pentru Parlamentul European Andrei Gerea a declarat că poziția arogantă a premierului Olandei, Mark Rutte, cu privire la neadmiterea României în Schengen din cauza faptului că în țara noastră nu ar exista democrație și stat de drept, este „inadmisibilă”, în condițiile în care România este țară membră a Uniunii Europene. Fostul ministru al Economiei consideră că „declarațiile premierului olandez sunt mai degrabă simple alegații făcute în contextul european destul de tensionat, dat de alegerile europarlamentare din 26 mai, moment în care Partidul Popular European, forță politică la care este arondat și partidul de centru dreapta al premierului olandez, este pe cale de a pierde majoritatea și implicit funcțiile-cheie din instituțiile Uniunii Europene”.
Andrei Gerea consideră că motivul pentru care i se refuză constant României intrarea în spațiul Schengen, deși îndeplinește toate condițiile, îl constituie Portul Constanța și concurența economică pe care acest obiectiv o va face Portului Roterdam. Portul olandez este în acest moment cea mai importantă poartă maritimă pentru fluxul de mărfuri din și spre Spațiul Schengen, iar Portul Constanța, prin capacitățile pe care le are, poate reprezenta un concurent serios.
Deputatul Andrei Gerea a fost reprezentantul de la centru care s-a ocupat îndeaproape de organizarea filialei județene a partidului condus de Călin Popescu Tăriceanu.
La conferința de presă au mai participat președintele organizației județene ALDE, Ioan Popa, dar și Gabriel Daraban, președintele organizației municipale Constanța și el candidat pe lista ALDE la alegerile europarlamentare.
În contextul discuției despre premierului olandez Mark Rutte, cu privire la neadmiterea României în spațiul Schengen, făcută cu prilejul Summit-ului informal al șefilor de stat și de guvern din UE, Gabriel Daraban a avut, la rândul său, o poziție fermă.
Președintele organizației municipale ALDE s-a arătat revoltat de faptul că politicienii români, reprezentanți la summit-ul de la Sibiu ai partidelor românești membre ale Partidului Popular European nu au luat atitudine cu privire la alegațiile premierului olandez și nu i-au dat o replică fermă. Din punctul de vedere a lui Gabriel Daraban, politicienii români colegi de partid european cu premierul Olandei, recte PNL și PMP, prezenți la adunarea din marja summitului a Partidului Popular European ar fi trebuit să ia atitudine cu privire la faptul că România este tratată în plan european cu dublă măsură, întocmai ca declarația premierului olandez, care susține pentru România condiționalități inexistente la momentul aderării în Schengen pentru alte state, toate de natură subiectivă.