Olimpici constănţeni dăruiţi muzei Terpsichore

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Olimpici constănţeni dăruiţi muzei Terpsichore

Cultură 12 Aprilie 2010 / 00:00 3132 accesări

Olimpiada Naţională de Coregrafie, găzduită, anul acesta, de Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria”, şi-a desemnat, sâmbătă seară, câştigătorii. Efortul, performanţa şi talentul celor peste o sută de elevi de la unităţile de învăţământ cu profil vocaţional din ţară - Constanţa, Bucureşti, Cluj, Bacău, Brăila, Galaţi, Iaşi şi Timişoara - şi ale profesorilor coordonatori, au fost răsplătite. Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria” s-a prezentat în competiţia olimpică cu opt elevi, iar rezultatele obţinute de ei au confirmat valoarea şcolii de balet de la malul mării.

Dansul contemporan, „specialitatea” Constanţei

La secţiunea Dans Contemporan, Constanţa a dominat podiumul olimpic, cele două eleve pregătite de Roxana Oprea şi Carmen Chilea, Cezara Blioju (clasa a XI-a) şi Lorena Băcioiu (clasa a XII-a), obţinând, fiecare, Premiul I. Cezara Blioju a participat pentru prima dată la Olimpiada Naţională de Coregrafie, secţiunea Dans contemporan, deoarece doar din clasa a XI-a elevii de la liceele cu profil vocaţional pot să se înscrie la această secţiune. Membră a trupei Shadows, pentru Cezara a dansa este sinonim cu a respira. „Acest premiu înseamnă o realizare destul de mare. E un ‚hop’ frumos. Spun ‚hop’, pentru că este foarte greu. Am depus foarte multă muncă. La acest premiu nu am ajuns stând, prin zâmbete sau prin taclale”, a precizat Cezara Blioju.

Lorena Băcioiu şi-a confirmat, încă o dată, posibilităţile. Ca şi anul trecut, când a obţinut Premiul I, adolescenta a reuşit să se califice la ediţia 2010 a olimpiadei, pe primul loc. „Este o foarte mare realizare, care, pe lângă talent, necesită şi foarte multă muncă”, a declarat Lorena, laureată a numeroase concursuri, printre care Festivalul internaţional de balet contermporan de la Ploieşti, dar şi competiţii de dans sportiv. Pe 27 iunie, constănţeanca se va prezenta la o audiţie în Franţa, pentru a fi admisă la Conservatorul de Muzică şi Dans Contemporan din Lyon.

Clasicul a adus două premii

La secţiunea Dans Clasic, eleva profesoarei Carmen Chliea, Adina Manda, a obţinut şi ea un loc însemnat pe podiumul olimpicilor, Premiul al III-lea. „Nu mă aşteptam să iau acest premiu, mă aşteptam la o menţiune. Sunt entuziasmată şi foarte fericită”, a precizat Adina Manda, elevă în clasa a X-a.

La aceeaşi secţiune, elevul clasei a VIII-a Marius Burlacu, pregătit de Carmen Chilea, a fost distins cu Premiul I, iar Andrei Iliescu, îndrumat de maestrul Mihail Motovilov, a obţinut menţiune. Adolescentul Marius Burlacu a participat pentru prima dată la Olimpiada Naţională de Coregrafie. „Când am văzut că s-au dus menţiunile şi premiile II şi III, mi s-au înmuiat picioarele. Mă aşteptam să iau un premiu, dar nu premiul I. Sper ca, mai târziu, acest premiu să nu fie atât de însemnat cum este acum pentru mine. Sper să fie unul din multele”, a mărturisit Marius Burlacu. El s-a prezentat în faţa juriului cu variaţii din „Paquita”, în coregrafia profesoarei sale, Carmen Chilea. La secţiunea Dans Clasic, tot menţiune a obţinut şi colega sa mai mică, din clasa a VII-a, Maria Cristian, coordonată de Lisa Seceleanu.

Premii simbolice

Expresivitatea, ţinuta, respectarea tehnicii stilului ales, dar şi talentul au fost criteriile după care s-au ghidat membrii juriului: conf. univ. dr. Sergiu Anghel de la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, maestrul coregraf Francisc Valkay de la Opera din Timişoara şi directorul Companiei de Balet a Teatrului Naţional „Oleg Danovski”, Elisabeth Pândichi-Lux. Preşedintele comisiei naţionale de evaluare a fost criticul şi istoricul de artă dr. Doina Păuleanu, director al Muzeului de Artă Constanţa, iar preşedinte executiv a fost inspectorul şcolar de specialitate, prof. Dorina Ivanciu.

Valoarea premiilor acordate, anul acesta, de Ministerul Educaţiei, a fost modică, nerăsplătind la justa valoare efortul elevilor: premiul I - 120 lei, premiul al II-ea - 90 lei, premiul al III-lea - 65 de lei şi menţiunea - 50 lei.



12