În ciuda reformelor aplicate în ultimii ani în Educaţie, care au dat peste cap întregul sistem de învăţământ din România, bulversând elevii, profesorii şi părinţii, ţara noastră continuă să fie bine reprezentată la competiţiile şcolare internaţionale. Din păcate, după absolvirea liceului, puţini dintre tinerii care au obţinut rezultate extraordinare la concursurile internaţionale îşi continuă studiile în România. Este şi cazul Mirunei Oprescu, elevă în clasa a XII-a la Liceul Teoretic „Ovidius” din Constanţa. În ultimii ani, tânăra a obţinut şapte medalii la olimpiadele de Astrofizică: o medalie de bronz, cinci medalii de argint şi o medalie de aur. Medalia de aur a fost câştigată anul trecut, în septembrie, la Olimpiada Internaţională de Astrofizică desfăşurată la Beijing, în China. „Astrofizica este un domeniu mai puţin studiat, mai ales în România. Am făcut cunoştinţă cu această specializare când aveam aproximativ 10 ani. Îmi era teribil de frică de extratereştri, probabil şi datorită serialului „Dosarele X”, pe care-l urmăream cu interes. Cu ocazia Crăciunului, părinţii mei mi-au făcut cadou cartea „Stelele şi Planetele”, în speranţa că voi înţelege mai bine spaţiul şi nu îmi va mai fi teamă” povesteşte Miruna. Cadoul părinţilor a făcut-o pe tânără să iubeasă Astrofizica.
ACCEPTATĂ LA HARVARD. Rezultatele deosebite obţinute de Miruna au impresionat şi mediul academic internaţional, ea fiind acceptată să studieze la prestigioasa universitate Harvard, din SUA. „Harvard este cea mai bună universitate din lume, motiv pentru care îşi permit să fie foarte selectivi, exagerat de selectivi chiar. Nu mă aşteptam să fiu admisă, era undeva pe locul cinci în topul preferinţelor, pe primul fiind Universitatea Stanford, din SUA”, a spus adolescenta. Pentru a putea urma cursurile universităţii americane, reprezentanţii acesteia îi vor plăti, aproape integral, toate cheltuielile. Potrivit estimărilor americanilor, pentru a se putea descurca, Miruna ar avea nevoie de 60.000 de dolari anual, bani în care intră cazarea, masa, cărţile, asigurarea de sănătate, precum şi două drumuri dus întors SUA-România. Din această sumă, Universitatea va acoperi 59.900 de dolari, restul de 100 de dolari urmând să fie plătiţi de tânără. Chiar dacă îşi va continua studiile în SUA, Miruna este decisă să se întoarcă în România, pentru a pune bazele unui program spaţial, în condiţiile în care ţara noastră nu deţine, la ora actuală, aşa ceva. „Aş vrea să fie clar, mă voi întoarce doar dacă sunt şanse să fac ceva în ţară. Sper că până când îmi voi finaliza studiile, lucrurile se vor schimba”, a adăugat tânăra.
EXODUL OLIMPICILOR. În ultimii doi ani, cotidianul Telegraf a prezentat poveştile a mai mulţi tineri constănţeni care s-au remarcat în cadrul olimpiadelor şi concursurilor naţionale şi internaţionale. În 80% din cazuri, aceştia au declarat că doresc să îşi continue studiile în străinătate. „În fiecare an, 15-20% din numărul total al absolvenţilor noştri pleacă în străinătate pentru a urma o facultate. În cazul celor care îşi continuă studiile în România, 50% pleacă în strănătate după absolvirea facultăţii, pentru a urma un masterat sau un doctorat”, a declarat prof. Vasile Nicoară, directorul uneia dintre cele mai bune instituţii de învăţământ liceal de la nivelul judeţului Constanţa, Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” (CNMB). În ceea ce priveşte numărul olimpicilor care termină liceul, procentul celor care pleacă să-şi continue studiile în străinătate este de 60-70%, potrivit directorului CNMB. Unul dintre cazurile prezentate este cel al olimpicului Mihai Roman, absolvent al CNMB care studiază, în prezent, la Universitatea Princeton, din SUA. Pe lângă multiplele medalii obţinute la olimpiadele de fizică, Mihai a obţinut (împreună cu echipa CNMB, cordonată de profesorul de fizică Ion Băraru) şi Marele Premiu la competiţia NASA, organizată de centrul din Houston. Un alt tânăr cu rezultate excepţionale este şi Mihai Popescu, elev în clasa a X-a a CNMB. Anul acesta, el a câştigat medalia de argint la Olimpiada Europeană de Ştiinţe, după ce, în 2009, a câştigat medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori, desfăşurată la Baku, Azerbaidjan. Şi Mihai intenţionează să-şi continue studiile în străinătate, unde va rămâne pentru că, declara el, „în România sînt extrem de puţine şanse de a face cercetare”. Nu va renunţa însă de tot la România: „Voi mai veni în vizită”.