Regizorul Oliver Stone, al cărui documentar ”South of the Border”, despre politica de stânga din America Latină, a fost lansat, vineri, în SUA, a declarat că îşi doreşte să vadă ”un Hugo Chavez în fruntea SUA”, considerându-l pe liderul venezuelean un adevărat model de urmat. ”Orice s-ar spune, adevărul este că Hugo Chavez şi guvernul său redistribuie bani către popor, ajută mulţi oameni şi nu se află acolo pentru a îmbogăţi marile companii, iar acest lucru este cel mai important”, a declarat Oliver Stone, celebrul regizor al filmelor ”Născut pe 4 iulie”, ”JFK” şi ”Wall Street”.
În documentarul său, cineastul american doreşte să denunţe dezinformarea care domneşte, în opinia sa, în SUA, de fiecare dată când se vorbeşte despre Hugo Chavez. ”Am dorit să arăt faţa ascunsă a istoriei unei ţări (SUA), intoxicată de minciuni”, a adăugat regizorul american. Denunţând ”numeroasele tâmpenii” scrise despre Hugo Chavez, în fiecare săptămână, în ”New York Times” şi ”Washington Post”, Oliver Stone consideră că libertatea presei este mai mare în Venezuela decât în SUA. ”Acolo, poţi să spui tot ce vrei. Aici, nu poţi spune, de exemplu, «trebuie să-l dăm jos pe Obama»”, a precizat cineastul american. Închiderea posturilor de radio în Venezuela, denunţată de opoziţie, reprezintă o minciună pentru Oliver Stone, care admite faptul că simte o admiraţie fără limite pentru ”combatantul Chavez”, cu riscul de a-şi pierde, uneori, simţul critic. ”Posturile de radio au fost închise din motive tehnice. Dintre cele 1.000 de posturi de radio din ţară, 30 au fost închise din motive tehnice, probleme legate de autorizaţia de funcţionare şi pentru faptul că unele încălcau legile ţării. Iar cele care au rămas se opun, în majoritate, politicii lui Chavez, aşa că nu trebuie să exagerăm”, a adăugat cineastul american. El consideră că opoziţia venezueleană, departe de a fi redusă la tăcere, dispune de suficiente mijloace pentru a se exprima: ”Intraţi pe YouTube şi veţi constata că acolo există doar ticăloşenii despre Chavez. Din acest motiv trebuie să existe o contragreutate în această poveste”.
Oliver Stone a preferat să nu apeleze la subtilităţi pentru a descrie situaţia din Venezuela şi merge, în filmul său, până într-acolo încât chiar revendică acest lucru: ”Este important să fii simplu”. Pentru regizorul american, opozanţii schimbărilor care au loc în America Latină doresc să transforme dezbaterile pe această temă într-o chestiune mai complicată decât este în realitate. ”Atunci când eşti împotriva unui lucru, îl faci să pară întunecat, dificil de înţeles, mai complex decât este în realitate. Însă, uneori, trebuie să vezi lucrurile în alb şi negru. Trebuie să spui lucrurilor simple pe nume, precum fraza următoare: «Băncile nu ar trebui să îşi păstreze toate profiturile doar pentru ele». Când Chavez şi preşedintele brazilian Lula au ajuns la putere, ei au spus: «Vrem să fim stăpânii resurselor noastre naturale, petrolul este al nostru, gazul este al nostru, ele aparţin poporului. Vrem să redistribuim profiturile către popor». Şi ei chiar au făcut acest lucru. Sunt cu 10 ani înainte faţă de SUA. Aici, le permitem companiilor petroliere să fure totul şi să încaseze toate profiturile. Şi ce fac ele cu banii? Îşi acordă singure bonusuri, îi plătesc pe acţionari, plătesc salarii mari, dar nu fac absolut nimic pentru a ajuta populaţia”, a concluzionat cineastul american.
Oliver Stone, un veteran al războiului din Vietnam, este cunoscut pentru filmele sale cu miză ideologică, fiind dublu câştigător al Oscarului pentru regia filmelor ”Plutonul” (1986) şi ”Născut pe 4 iulie” (1989). Începând cu ”JFK” până la ”Născuţi asasini”, filmele lui Stone au generat mereu controverse. Un alt film recent al său, intitulat ”W”, despre fostul preşedinte american George W. Bush, a fost lansat în 2008, cu câteva săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale americane. În ”W”, regizorul a construit intriga pe baza conflictului oedipian dintre preşedintele George W. Bush şi tatăl său, fostul preşedinte George H. W. Bush. Sensibil faţă de destinul ţărilor în curs de dezvoltare, Oliver Stone a realizat multe pelicule în acest registru, printre care ”Comandante” (2003) şi ”În căutarea lui Fidel” (2006), consacrate preşedintelui cubanez Fidel Castro, dar şi ”Salvador” (1986), despre conflictele din America Centrală. Cel mai recent proiect al regizorului Oliver Stone, continuarea filmului ”Wall Street”, a avut premiera mondială la Festivalul de Film de la Cannes, iar compania Fox a decis să amâne lansarea filmului în sălile de cinematograf, de pe 12 aprilie pe 24 septembrie.