Om vs. robot până în 2040

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Viitorul sună bine?!

Om vs. robot până în 2040

Monden 25 Aprilie 2014 / 00:00 462 accesări

MUNCĂ, MUNCĂ ŞI IAR MUNCĂ O perspectivă îngrijorătoare se conturează în viitorii 20 de ani, în care, oricum, schimbările climatice vor scădea nivelul de viaţă al omenirii. Va creşte concurenţa pe piaţa muncii, dar nu neapărat între oameni… Dronele inteligente şi roboţii vor putea lua locul oamenilor în multe sectoare industriale şi nu numai. Experţii avertizează că, până în 2040, taxiurile ar putea fi conduse de programe de tip pilot automat, în timp ce roboţii Google vor înlocui casierii şi vânzătorii.

Scenariul următorilor 30 de ani arată cam trist. Competiţia pe piaţa muncii va fi atât de mare încât mulţi dintre semenii noştri ar fi de acord să-şi înlocuiască membrele inferioare sau superioare cu componente robotizate, pentru a fi cât mai eficienţi. Mai în glumă, mai în serios, riscul inovării unor părţi ale corpului uman este considerat de mulţi istorici şi antropologi care privesc spre viitor drept unul dintre cele mai mari pericole, alături de schimbările climatice şi efectele dramatice asupra mediului. Cum populaţia mondială este în creştere semnificativă, se estimează că cei care vor câştiga cursa eficienţei vor fi preferaţi la angajare. Pentru păstrarea cotelor de producţie la nivel internaţional, săptămâna de lucru va creşte de la media de 37,4 ore, cât este în prezent, la 50,5 ore. Acest lucru se traduce prin mai puţin timp liber la dispoziţia oamenilor.

CORPUL UMAN, ÎMBUNĂTĂŢIT?! Printre multiplele activităţi de la care oamenii se vor vedea nevoiţi să se limiteze este, bineînţeles, sexul. Scăderea interacţiunii sociale va duce la mai puţini parteneri sexuali, cu efecte în anatomia umană, iar experţii sunt gata să parieze că bărbaţii care vor trăi peste 30 de ani vor avea penisul mai scurt, stomacul mai mare, din cauza lipsei de activitate fizică, dar şi un creier mai mare, adaptabil la cât mai multe competenţe. Lentilele sau ochelarii inteligenţi vor fi aproape obligatorii la serviciu, dar şi cunoştinţele de dialect mandarin şi hindi, de limbă spaniolă şi portugheză. Urechile vor fi dotate cu implanturi, pentru a elimina folosirea telefoanelor mobile, iar în buricele degetelor se vor putea găsi chipuri pentru a elimina cartelele de acces şi protocoalele de securitate.

Aproape întreaga lume se va alinia la ora Chinei şi Indiei, care îşi vor disputa continuu statutul de cea mai populată ţară din lume. Aici se vor afla şi cele mai mari oportunităţi de serviciu. În 2040, tehnologia va fi de nerecunoscut pentru oamenii care trăiesc în prezent şi va continua să se dezvolte în ritm ameţitor. Vestea bună este că activitatea umană se va orienta spre mari aglomerări urbane, ceea ce va degreva anumite zone de prezenţa omului şi natura, mai precis ce va mai supravieţui schimbărilor climatice, va reveni la un nivel de sălbăticie înregistrat înainte de Revoluţia Industrială.

Globalizarea va rămâne fenomenul care va schimba lumea şi în următorii 25 de ani, iar experţii din cadrul companiei XPat Jobs au adresat un avertisment autorităţilor să orienteze sistemele de educaţie şi învăţământ către specialităţile viitorului. Chiar şi aşa, mai devreme sau mai târziu se va înregistra o dură competiţie între oameni şi roboţi! Oare seria “Terminator” ar trebui să ne servească drept material didactic?!

DE LA OPINCĂ LA… RACHETĂ Unii visează la componente umane robotizate sau la călătorii spre Marte şi baze permanente pe Lună, dar la începutul secolului XXI, sute de milioane de oameni nu au încă acces la apă potabilă şi la electricitate. Disparităţile sociale caracterizează lumea de azi şi cu siguranţă se vor păstra şi chiar accentua în viitor. În întreaga lume, 768 de milioane de oameni nu au acces la apă potabilă, iar 1,3 miliarde trăiesc fără electricitate. Situaţia riscă să devină şi mai gravă, în contextul în care, până în 2050, necesarul de apă şi energie va creşte substanţial, conform datelor dezvăluite de ONU. Până la jumătatea acestui secol, omenirea va necesita cu 55% mai multă apă pentru industrie, pentru producţia de energie termică, irigaţii şi consum casnic. Conform estimărilor ONU, va avea nevoie şi de cu 70% mai multă energie.



12