Viaţa şi personalitatea a doi importanţi scriitori tătari crimeeni, Bekir Sîtkî Cobanzade (1893-1938) şi Hamdi Giraybay (1901-1930), au fost evocate, ieri, la sediul Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmanilor din România (UDTTMR).
Evenimentul cu titulatura „Scriitori tătari crimeeni”, desfăşurat sub egida Organizaţiei de Femei şi a Comisiei de Cultură a UDTTMR, a fost un prilej pentru membrii comunităţii tătare constănţene de a se întâlni într-un cadru special şi a-şi evoca oamenii de cultură. „Această acţiune este un dialog al artelor, deoarece avem aici arta poetică, arta muzicală şi arta oratoriei. Am organizat şi un concurs de poezie”, a spus preşedintele Comisiei de Cultură, prof. univ. dr. Nuredin Ibram.
„Bekir Sîtkî Cobanzade s-a născut în Crimeea, acum 120 de ani. Este un mare lingvist al lumii turcice: cunoştea vreo 16 limbi. A avut o viaţă agitată, fiind condamnat, în 1937, pe motive oarecum inventate”, a mai spus profesorul dr. Nuredin Ibram. Cel de-al doilea scriitor drag tătarilor crimeeni Hamdi Giraybay s-a născut la 14 februarie 1901. Acesta s-a remarcat prin poezii prin care îşi manifesta dragostea faţă de patrie, dar şi prin poezii patriotice mobilizatoare adresate tinerilor şi femeilor. A avut un destin tragic, fiind executat de bolşevici la numai 29 de ani.