Omagiu adus tragediei navei „Independenţa”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
După 30 de ani

Omagiu adus tragediei navei „Independenţa”

Cultură 17 Noiembrie 2009 / 00:00 838 accesări

La Biblioteca Judeţeană „Ioan N. Roman” s-a deschis, ieri, o expoziţie de documente care comemorează cea mai mare catastrofă din istoria navigaţiei maritime româneşti, pe 15 noiembrie împlinindu-se 30 de ani de la scufundarea petrolierului „Independenţa” în apele Mării Marmara. Fotografiile, tăieturile din ziare, jurnalele turceşti originale din acea perioadă, care se regăsesc în expoziţie, fac parte din arhiva personală a jurnalistului de investigaţie Constantin Cumpănă, constituită în cei 16 ani de documentare. Datele obţinute i-au fost de folos acestuia pentru realizarea volumului „Tragedia navei Independenţa - cea mai mare catastrofă din istoria navigaţiei maritime româneşti”, publicat în urmă cu trei ani şi lansat chiar la Biblioteca Judeţeană. Expoziţia realizată de Centrul de Informare Comunitară al Bibliotecii Judeţene Constanţa şi situată la parterul instituţiei de cultură a atras atenţia utilizatorilor serviciilor Bibliotecii Judeţene Constanţa, încă din primele minute de la deschidere. De asemenea, vizitatorii au ocazia de a viziona şi emoţionantul film care redă catastrofa navală, realizat de Constantin Cumpănă, cu sprijinul Neptun TV.

În dimineaţa zilei de 15 noiembrie 1979, petrolierul „Independenţa”, nava amiral a flotei comerciale româneşti - aflat în drum spre Constanţa, naviga cu viteză redusă pentru a intra în Strâmtoarea Bosfor. La ora 5.35, nava este lovită de cargoul grecesc „Evriali”. În urma coliziunii au loc mai multe explozii de proporţii, care pecetluiesc destinul navei şi al echipajului. Din cei 45 de marinari, s-au salvat, sărind în mare, doar trei. Petrolul deversat în apă a luat foc, provocând panică în Istanbul şi o uriaşă poluare. Vasul „Evriali”, deşi avariat, a scăpat din coliziune. Conform actului de acuzare al Tribunalului turcesc, căpitanul vasului grecesc este vinovat de producerea accidentului „nouă părţi din zece”, iar comandantul vasului românesc - „o parte din zece”.

„Sunt foarte supărat pe faptul că nu prea ştim să ne cinstim înaintaşii şi eroii. Aceşti oameni au murit în timpul misiunii în nişte condiţii inimaginabile”, şi-a exprimat regretul jurnalistul Constantin Cumpănă, care mulţumeşte pentru înţelegerea pe care a găsit-o la conducerea Bibliotecii Judeţene Constanţa. „Puţini s-au gândit că Independenţa a însemnat două tragedii: cea a echipajului, care a dispărut pulverizat de flăcări, de fum, de gaze toxice şi de ţiţei aprins şi în al doilea rând, tragedia văduvelor, a părinţilor şi a urmaşilor celor 42 de marinari care au dispărut acolo”, a subliniat Constantin Cumpănă.

Expoziţia „Tragedia navei Independenţa” este un prilej unic pentru constănţeni de a lua contact cu documente de arhivă inedite şi de a afla mai multe date despre cumplita tragedie, la 30 de ani de la producerea acesteia. „Jurnalistul Constantin Cumpăna a venit către Biblioteca Judeţeană cu acest set de documente foarte interesante despre unul dintre evenimentele cele mai importante privind marina comercială marină de acum 30 de ani. Deşi toată lumea, la momentul acela, a ştiut despre eveniment, presa vremii nu avea dreptul să consemneze prea mult despre el, povestea a circulat mai degrabă de la persoană la persoană”, a specificat bibliograful Corina Apostoleanu.

Apreciatul ziarist de investigaţie Constantin Cumpănă a mai scris, pe aceeaşi tematică, alte două cărţi-document de un cert interes pentru cercetători şi publicul larg, deopotrivă: „Catastrofa navei Unirea - cel mai mare accident naval mondial din anul 1982” şi „Naufragiul navelor Paris şi You Xiu”, scrise în colaborare cu fiul său, Andrei Dorian Cumpănă.

Taguri articol


12