Alianța Franceză din Constanța, a cărei misiune este aceea de a promova, la malul Mării Negre, cultura și civilizația din patria lui Moliere și Balzac, așteaptă publicul să-i treacă pragul până pe 15 octombrie, pentru a descoperi o expoziție-eveniment: „Omagiu căpitanului Conan”. Este vorba despre o expoziție foto-documentară care reconstituie, prin imagini de epocă și mărturii, Bucureștiul anilor 1918-1919, așa cum l-a văzut Roger Vercel, autorul romanului „Căpitanul Conan”, pe care Primul Război Mondial l-a adus și pe pământ românesc.
Dispuse pe opt panouri, reproducerile fotografiilor care-l prezintă pe Vercel, alături de personalități franceze, în țara natală se îmbină cu cele ale cărților poștale ilustrate din Arhivele Naționale ale României, care redau aspecte ale vieții citadine descrise de autorul francez în cartea sa.
BUCUREȘTIUL DE ALTĂDATĂ, PRIN OCHII UNUI FRANCEZ „Întreg Bucureștiul pendulează domol între Palatul Regal, care seamănă izbitor cu cea mai banală prefectură franceză, și hotelul Poștei, o construcție amplă, importată din Munchen”, scria Roger Vercel. „Niciun automobil, doar câteva vehicule conduse de vizitii imberbi și grași, în tunici de catifea albastră”, mai scrie autorul, descriind traficul de pe Calea Victoriei. Scriitorul Roger Vercel mai descrie Piața „Sfântul Gheorghe” cu „statuia cu lupoaică”, Athenee Palace Hotel, dar și „patinagiul” de pe lacul Cișmigiu, ilustrat într-o carte poștală de epocă.
În cadrul expoziției este descris și emoționantul moment din 1934, când scriitorului francez i-a fost acordat, cu șapte voturi din zece, prestigiosul premiu creat de frații Goncourt. Distincția i-a fost acordată pentru romanul „Căpitanul Conan”, parțial autobiografic.
EXPOZIȚIE ITINERANTĂ „Această expoziție va face un tur al tuturor alianțelor din România”, a precizat președintele Alianței Franceze Constanța, Ileana Meheleanu, ieri, cu prilejul vernisajului. Expoziția itinerantă „Omagiu căpitanului Conan” este realizată de Institutul Francez din București, în parteneriat cu Arhivele Naționale din România și cu Primăria și Biblioteca Municipală din orașul francez Dinan, acolo unde este înhumat Roger Vercel. Manifestarea face parte din seria evenimentelor care comemorează un veac de la izbucnirea Primului Război Mondial.
Roger Vercel se numără printre puținii scriitori francezi care au scris despre România, alături de Dominique Fernandez și Paul Morand.