Zeci de cadre militare, autorități locale și veterani de război au participat, vineri, la ceremonialul militar și religios de la monumentul eroilor din cel de-al Doilea Război Mondial din Cimitirul Central Constanţa, cu ocazia sărbătoririi „Zilei Veteranilor de Război”. În memoria eroilor care au căzut pe câmpul de luptă a fost oficiată o slujbă religioasă și au fost depuse coroane și jerbe de flori din partea autorităților publice locale - Prefectura Constanța, Primăria Constanța și Consiliul Județean -, veteranilor de război și cadrelor militare în rezervă și în retragere. Prezent la manifestare, prefectul județului Constanța, Adrian Nicolaescu, a declarat că „este de datoria noastră să-i cinstim pe cei care s-au sacrificat pentru țară, cu atât mai mult cu cât datorită lor suntem noi, azi, aici”.
MESAJ DE LA IOHANNIS
„Ziua Veteranilor de Război” a fost celebrată și în alte orașe din țară. Cu această ocazie, președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj tuturor celor au luptat pentru țară. „Mulți dintre cei ce slujesc astăzi statul român, sub Drapelele de Luptă ale unităților militare, și își fac datoria cu onoare, în țară sau în teatrele de operații în care ne-am angajat alături de aliații noștri, în lupta împotriva terorismului și pentru promovarea idealurilor democrației, vă datorează devenirea lor, curajul și spiritul de sacrificiu. Reprezentați pentru ei, ca și pentru întreaga noastră societate, modele de urmat, exemple de caractere puternice, integre și admirabile”, a afirmat Iohannis. El a spus că „Ziua Veteranilor de Război” reprezintă un moment de mare încărcătură emoțională și spirituală, în care sunt comemorați și omagiați cei pentru care apărarea țării a fost și este crezul suprem. „Cu acest prilej, vă adresez dumneavoastră, veteranilor și invalizilor de război, adevărate simboluri ale curajului și devotamentului față de țară, cele mai bune gânduri și vă rog să primiți recunoștința și prețuirea mea și a cetățenilor acestei țări. Atașamentul față de țară, dârzenia, disciplina, simțul datoriei și al onoarei militare sunt valori pe care le-ați apărat pe câmpurile de luptă și le-ați afirmat cu tărie decenii la rând. Cu pioșenie ne înclinăm și în fața celor care și-au îndeplinit misiunea până la sacrificiul suprem, jertfindu-se pentru cea mai nobilă cauză - apărarea țării. Față de toți aceștia, știuți și neștiuți, avem datoria să păstrăm integritatea și libertatea acestei națiuni și să construim o Românie puternică”, a spus Iohannis, în mesaj. El a adus un omagiu și femeilor văduve de război și văduve de veterani de război pentru „curajul, neclintirea și demnitatea cu care au trecut peste ororile celui de-al Doilea Război Mondial”. Iohannis a afirmat că statul se străduiește să le ofere veteranilor de război toate drepturile pe care le merită. „Acum, când ați ajuns la o vârstă onorabilă, alături de stima ce v-o purtăm, ne străduim să vă bucurați de toate drepturile pe care, cu prisosință, le meritați. Știu, în același timp, că faptele dumneavoastră nu vor putea fi niciodată răsplătite la adevărata lor valoare”, adaugă președintele, care se declară convins că devotamentul și dragostea veteranilor pentru țară vor constitui exemple și pentru generațiile viitoare.
TITLUL DE „VETERAN DE RĂZBOI”, RECUNOSCUT DIN 1902
„Ziua Veteranilor de Război” este marcată anual la 29 aprilie, în semn de recunoaștere a meritelor acestora pentru apărarea independenței, suveranității, integrității teritoriale și a intereselor României. Această sărbătoare a fost hotărâtă de Guvernul României, prin HG nr. 1222/10.10.2007, publicată în M.O. nr. 699/17.10.2007. Titlul de „veteran de război” a fost recunoscut pentru prima dată în 29 aprilie 1902. Prin Decretul din 1902, participanții la Războiul de Independență au fost declarați veterani, asigurându-li-se, pe lângă acest binemeritat și onorant statut, mijloace pentru un trai decent și înlesniri pe măsura curajului și a sacrificiilor probate pe câmpul de luptă. După Primul Război Mondial (1916 - 1918), s-a instituit titlul de „veteran de război” prin diferite legi, participanților la campanii și urmașilor lor fiindu-le acordate diferite drepturi și avantaje reparatorii.