Olanda a adus, vineri, un omagiu victimelor prăbușirii unui avion al companiei Malaysia Airlines, doborât acum un an, în estul Ucrainei, în timp ce Marea Britanie și alte țări au cerut crearea unui tribunal special pentru judecarea celor responsabili, relatează France Presse. Drapelele au fost coborâte în bernă în Olanda, țara de unde proveneau majoritatea celor 298 de persoane care au pierit în catastrofa din estul Ucrainei. Aproximativ 2.000 de rude și prieteni ai victimelor au participat la o ceremonie privată în centrul Olandei, la care au luat parte premierul olandez, Mark Rutte, dar și alți responsabili guvernamentali. În această zi de comemorare, Londra a pledat pentru crearea unui tribunal internațional care să fie însărcinat cu judecarea celor responsabili de tragedie, încă necunoscuți.
Președintele ucrainean, Petro Poroșenko, a apreciat, într-un discurs ocazionat de împlinirea unui an de la tragedie, că ”este de datoria morală a comunității internaționale să-i pedepsească pe cei care au doborât avionul malaezian”. Malaezia și Olanda, țările cel mai greu încercate în urma acestei tragedii, au lansat ideea unui tribunal care ar fi sprijinit de ONU, dar Rusia, care are drept de veto în Consiliul de Securitate, se opune. Autoritățile încearcă să-i găsească pe cei vinovați pentru a-i aduce în fața justiției. Kievul și Occidentul îi suspectează pe separatiști că au doborât din greșeală avionul civil, luându-l drept unul militar ucrainean, cu o rachetă sol-aer BUK, ce le-a fost furnizată de Rusia. Moscova neagă orice implicare în tragedie și acuză militarii ucraineni de cele întâmplate.
Olanda conduce ancheta în cazul tragediei aeriene din estul Ucrainei și a fost însărcinată cu recuperarea rămășițelor victimelor. Corpurile tuturor pasagerilor, cu excepția a doi olandezi, au fost găsite și identificate. Biroul olandez de anchetă pentru securitate (OVV) urmează să prezinte raportul său final asupra cauzelor tragediei în prima săptămână a lunii octombrie. Purtătoarea sa de cuvânt, Sara Vernooij, a declarat că acest raport se axează doar pe cauzele catastrofei și nu pe indentificarea celor responsabili. Între timp, imagini revoltătoare au fost date publicității, cu separatiști uimiți că aeronava doborâtă era una civilă și scotocind prin bagajele victimelor tragediei, fără urmă de compasiune pentru acestea.