De ani buni omenirea se luptă să elimine două boli importante, tuberculoza și HIV. Nicio țară din aproape 200 evaluate nu este pe cale să atingă obiectivul Organizației Națiunilor Unite de eliminare a tuberculozei în 2030 și doar puține pot preveni noi contaminări cu virusul HIV ce provoacă SIDA, conform unui studiu privind sănătatea globală publicat miercuri și citat de AFP, scrie Agerpres. Mai puțin de 5% dintre țări ar îndeplini la data respectivă obiectivele de reducere a sinuciderilor, a deceselor cauzate de accidente rutiere și a obezității în rândul copiilor și doar 7% ar putea elimina noile infecții cu HIV. În ceea ce privește tuberculoza, nicio țară nu poate îndeplini obiectivul de a împiedica noi infecții, relevă această analiză publicată în revista de specialitate „The Lancet“. În schimb, peste 60% dintre țările evaluate ar putea îndeplini obiectivele de reducere a mortalității infantile, neonatale și materne și de eliminare a malariei.
În ansamblu, doar 20% din 37 de obiective de sănătate fixate ca parte a Obiectivelor ONU de dezvoltare durabilă, adoptate în 2015, sunt susceptibile a fi îndeplinite, potrivit autorilor. Ei relevă o ''inegalitate considerabilă'' a proiecțiilor pentru 2030: țările cu venituri mai mari ar îndeplini 38% din obiective, iar cele cu venituri mici - doar 3%.
Pe baza tendințelor înregistrate, Kazahstanul, Timorul de Est, Angola, Nigeria și Swaziland ar urma să aibă cele mai mari îmbunătățiri generale, subliniază echipa într-un comunicat, evocând o reducere a mortalității infantile, un acces mai bun la îngrijire medicală, planificare familială și personal calificat la naștere. Însă este de așteptat ca unele țări, cum ar fi Sri Lanka, Venezuela, Serbia și Ucraina, să rămână în urmă, având în vedere tendințele de obezitate infantilă și abuzul de alcool.
Echipa realizează și un clasament al țărilor pe baza unui indice global de realizare a obiectivelor legate de sănătate. Astfel, Singapore, Islanda și Suedia apar ca cele mai performante, în timp ce Somalia, Republica Centrafricană și Afganistanul ocupă ultimele locuri. Statele Unite se află pe locul 24, în urma Spaniei (23), având în vedere performanțele slabe ale acestora în ceea ce privește cazurile de sinucidere, abuz sexual asupra copiilor, abuz de alcool și omucidere. Statele Unite se alătură Lesotho și Republicii Centrafricane în rândul țărilor care prezintă o "îmbunătățire minimă" în ceea ce privește asigurarea universală de sănătate, în timp ce altele, cum ar fi China, Cambodgia, Turcia sau Rwanda, au înregistrat cele mai bune îmbunătățiri în acest domeniu între 2000 și 2016. Eforturile Chinei, Cambodgiei de a îmbunătăți viața cetățenilor lor ''merită să fie recunoscute", spune dr. Christopher Murray, directorul IHME, institut de cercetare de la Universitatea Washington din Seattle (Statele Unite), citând "îmbunătățiri impresionante" în ceea ce privește "mortalitatea infantilă, neonatală și maternă, imunizarea prin vaccinare" și lupta contra malariei. Dar, având în vedere performanțele insuficiente în ceea ce privește combaterea poluării aerului, a accidentelor rutiere și a tabagismului, China se situează pe locul 74. India se situează pe locul 127, penalizată din cauza performanțelor slabe în ceea ce privește poluarea aerului, salubritatea, hepatita B și malnutriția în rândul copiilor. Studiul, finanțat de fundația Bill & Melinda Gates, coincide cu desfășurarea celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale a Națiunilor Unite din New York.