O echipă internaţională formată din cercetători din Marea Britanie, Elveţia şi Germania a încercat să determine în premieră volumul maxim al emisiilor de gaze cu efect de seră ce poate fi pompat în atmosferă pînă la jumătatea acestui secol şi care nu ar declanşa o schimbare ireversibilă a climei. Comunitatea oamenilor de ştiinţă a stabilit pragul maximal de două grade Celsius faţă de nivelul actual al temperaturilor, dar pentru micile state insulare, ameninţate de creşterea nivelului oceanelor, această creştere a temperaturilor va trebui limitată la +1,5°C. Astfel, omenirea va putea să consume cel mult un sfert din rezervele actuale de carburanţi fosili - petrol, gaze naturale şi cărbune - pînă în anul 2050, pentru a limita creşterea temperaturilor la cel mult două grade Celsius.
Pentru limitarea creşterea temperaturilor mondiale, volumul total de CO2 ce poate fi eliberat în atmosferă, în cursul primei jumătăţi a secolului, trebuie să se menţină sub 1.000 de miliarde de tone. Cantitatea totală de gaze cu efect de seră stabilită prin Protocolul de la Kyoto a fost de 1.500 de miliarde de tone de CO2. Această cifră poate să pară foarte mare, dar omenirea a emis deja o treime din acest volum în doar nouă ani, între anii 2000 şi 2009. Fără obţinerea unui acord internaţional foarte strict, pragul de creştere a temperaturii mondiale cu două grade Celsius suplimentare va fi atins la mijlocul acestui secol. Dacă emisiile de gaze cu efect de seră vor depăşi volumul de 1.500 de miliarde de tone de CO2 pînă în 2050, probabilitatea de a putea limita creşterea temperaturii va fi de doar 25%.
Concluziile acestui studiu se adresează în principal negociatorilor acordului de la Copenhaga, care va trebui semnat în luna decembrie, pentru a garanta continuarea Protocolului de la Kyoto, ale cărui prime clauze vor expira în 2012. Emisiile de gaze cu efect de seră vor trebui să scadă încă din 2020 şi să fie reduse cu 70% pînă în 2050, potrivit acestui studiu, iar obiectivul stabilit de conducătorii statelor ce fac parte din grupul G8 vizează reducerea la jumătate a acestor emisii pe scară mondială, pînă la aceeaşi dată.