OMG sunt mai ecologice decât miturile Greenpeace

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Confesiunea-şoc a unui celebru ecologist

OMG sunt mai ecologice decât miturile Greenpeace

Eveniment 10 Ianuarie 2013 / 00:00 331 accesări

Cutremur în sfera Greenpeace şi a tuturor ONG-urilor care militează pe teme ecologiste. Unul dintre cei mai înfocaţi susţinători ai luptei împotriva organismelor modificate genetic (OMG) întoarce armele “împotriva propriei tabere” şi explică de ce modificarea genetică ar trebui folosită. Mark Lynas, ecologistul care a trecut de partea ştiinţei, şi-a cerut scuze pentru lansarea, la jumătatea anilor ’90, a unei mişcări împotriva alimentelor modificate genetic, arată DC News. În acelaşi sens, britanicul a acuzat Greenpeace şi ONG-urile afiliate de o “nostalgie romantică pentru tradițiile agricole din trecut”, susţinând că toate afirmaţiile despre modificarea genetică sunt doar “mituri urbane verzi”. Cunoscut pentru cărţile sale despre schimbările climatice şi necesitățile la care trebuie să răspundă civilizația pentru a putea trăi sănătos, Mark Lynas şi-a asumat ca eroare mişcarea lansată în ’95, contra produselor modificate genetic. În cadrul Conferinței Agriculturii de la Oxford, de pe 3 ianuarie, Lynas a susţinut că demersurile sale au fost anti-știință, în contextul în care, spune acesta, civilizaţia se confruntă cu probleme a căror singură soluție este ştiinţa. Britanicul a explicat că, în doar câțiva ani, alimentele modificate genetic au fost interzise în Europa. După ce a cercetat mai mult subiectul, Mark Lynas a admis că prejudecățile despre modificarea genetică sunt “mituri urbane verzi”. Britanicul susține că modificarea genetică s-a dovedit mai sigură și mai precisă decât metodele convenționale de creștere. “Modificarea genetică mută doar câteva perechi de gene, pe când metodele convenționale de creștere schimbă întrutotul genomul, pe fondul unei încercări eronate”, a declarat Lynas la Conferința Agriculturii, adăugând că nu există pericol în acest sens. “Microbii fac asta tot timpul, ca și plantele sau insectele, chiar și oamenii, se numește curs genetic”. “Este o problemă de concepție – natural e bun, artificial e rău”, subliniază ecologistul, completând că ”e mai probabil să fii lovit de un asteroid, decât să te îmbolnăvești de la alimente modificate genetic”.

Mark Lynas consideră că metoda modificării genetice ar trebui tratată în contextul creșterii populației și a necesității de a hrăni toată această populație folosind aceeași suprafață de pământ, dar resurse limitate de fertilizatori, apă și pesticide. Ecologistul argumentează că fermierii trebuie să producă mai multă mâncare nu doar pentru a ține pasul cu populația în creștere, dar și pentru a salva pădurile de la defrișare (pentru a avea mai mult teren pentru cultivare), a utiliza mai puțină apă și a folosi mai eficient îngrășământul. Lynas a declarat că ideea de mâncarea organică – mâncare mai bună este doar un mit, fiind dezaprobată în repetate rânduri de literatura de specialitate. “Organic înseamnă mai puțină producție, înseamnă refuzul tehnologiilor și principiilor moderne”, a adăugat ecologistul. Din perspectiva lui Mark Lynas, societatea nu profită de inovații din cauza unor “prejudecăți oarbe”, când adevăratul risc al sănătății este reprezentat de subalimentație, nu de alimentele modificate genetic. “Riscul (sănătății – n.r.) nu este acela al problemelor cauzate de modificarea genetică, ci faptul că milioane de oameni vor fi afectați de subalimentație, din cauza minorităților vocale din țările bogate, care vor ca mesele lor să fie considerate naturale”, a conchis Lynas.

Taguri articol


12