OMS dă o mână de ajutor Sănătăţii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În favoarea pacienţilor

OMS dă o mână de ajutor Sănătăţii

Sănătate 16 Februarie 2013 / 00:00 340 accesări

Ministerul Sănătăţii (MS) a anunţat, vineri, că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) va trimite în România, între 25 februarie şi 3 martie, un specialist în achiziţii de medicamente TBC şi un altul specializat în achiziţii centralizate generale, pentru implementarea sistemului de achiziţii centralizate. Ei îi vor ajuta pe reprezentanţii comisiilor de specialitate la implementarea sistemului de achiziţii centralizate, astfel încât modalitatea de aplicare a procesului să fie „în favoarea pacienţilor şi pentru ameliorarea sistemului sanitar”. „MS mulţumeşte OMS pentru sprijinul continuu acordat în domeniul sanitar şi, în special, în domeniul achiziţiilor centralizate”, se arată într-un comunicat al MS.

COMPUTERELE TOMOGRAF, APARATELE RMN, ENDOSCOAPELE, MEDICAŢIA PENTRU HIV/SIDA, TBC ŞI CANCER, DIFERITE MATERIALE SANITARE ŞI COMBUSTIBILUL AR PUTEA FI ACHIZIŢIONATE DIN IULIE PRIN LICITAŢIE CENTRALIZATĂ, LISTA FIIND SUPUSĂ DEZBATERII PUBLICE DE CĂTRE MS.

LICITAŢIE CENTRALIZATĂ Potrivit proiectului de act normativ, MS vrea să organizeze licitaţie centralizată pentru echipamente de diagnostic sau tratament prin radiaţii ionizante, medicină nucleară, rezonanţă magnetică şi ultrasunete. Printre acestea sunt aparatele de radiologie fixă şi mobilă, computer tomograf, angiograf, echipamentele pentru medicină nucleară şi radioterapie, mesele de radiologie. O altă categorie vizează echipamentele pentru anestezie şi terapie intensivă, cele cardio-vasculare, precum stenturi şi accesorii, defibrilatoarele, simulatoarele implantabile şi accesorii. Tot prin achiziţie centralizată vor fi luate echipamente de endoscopie (endoscop, colonoscop, colposcop), echipamente de explorare complexă cu ultrasunete, cum ar fi ecograf, ecograf doppler, dar şi echipamente pentru neonatologie (incubator nou-născuţi, masă radiantă pentru resuscitare), echipamente pentru urologie, pentru transport intraspitalicesc, cât şi dispozitive medicale de diagnostic, printre care testele pentru diagnostic şi monitorizarea tratamentului în infecţia HIV/SIDA. Potrivit proiectului, vor mai fi achiziţionate în acest sistem şi alte echipamente medicale, inclusiv servicii de asigurare auto tip CASCO. Unităţile sanitare pot achiziţiona cantităţile (medicamente, materiale sanitare) de care au nevoie, dar numai pentru perioada care nu depăşeşte primul semestru din 2013. Spitalele vor face achiziţii doar pentru şase luni, urmând ca din iulie să intre în vigoare ordinul MS. Reamintim că decizia de organizare a achiziţiilor centralizate a fost luată după ce MS a constatat unele nereguli în sistem, diferenţe mari de preţ, de la un spital la altul, pentru aceleaşi produse.

Taguri articol


12