Episodul de Ebola din Guineea a luat sfârșit, a anunțat miercuri Organizația Mondială a Sănătății (OMS), menționând că această țară intră într-o fază numită de "monitorizare susținută" pe parcursul a 90 de zile, informează agenția France Presse (AFP).
Astfel, agenția specializată a ONU a anunțat printr-un comunicat sfârșitul transmiterii Ebola în Guineea, țara parcurgând 42 de zile — de două ori perioada maximă de incubație a virusului Ebola — fără cazuri noi înregistrate de la al doilea test negativ asupra ultimului pacient infectat.
Sursa exactă a infecției în acest ultim episod nu a fost determinată, dar potrivit OMS se pare că a fost 'probabil' legată de expunerea la fluidele corporale infectate ale unui supraviețuitor.
Oricum rămâne un risc să survină și în viitor astfel de noi cazuri, avertizează OMS.
"Noi trebuie să continuăm să fim atenți pentru a ne asigura că vom detecta rapid cazurile noi", a declarat dr. Abu Beckr Gaye, reprezentantul OMS în Guineea.
Pornită în decembrie 2013, din sudul Guineei, epidemia de Ebola din Africa de Vest a provocat în mod oficial peste 11.300 de decese, mai ales în Guineea, Sierra Leone și Liberia.
Pe parcursul ultimului episod de Ebola din Guineea, șapte cazuri au fost confirmate și alte trei, probabile, au fost înregistrate în perioada 17 martie — 6 aprilie. În plus, trei cazuri confirmate — o femeie și doi copii care au călătorit de la Macenta (Guineea) la Monrovia (Liberia) — au fost înregistrate între 1 și 5 aprilie.
Pe 29 martie, OMS a anunțat oficial că epidemia de Ebola în Africa de Vest, cea mai amplă de la identificarea virusului în 1976, nu mai este o "urgență de sănătate publică de interes internațional", punând capăt astfel acestei proceduri de urgență decretată în august 2014, mai notează AFP.