OMS: Încă nu se impun restricții de călătorie în Congo. Virusul Ebola continuă răspândirea

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

OMS: Încă nu se impun restricții de călătorie în Congo. Virusul Ebola continuă răspândirea

Externe 19 Mai 2018 / 10:22 970 accesări

Liderii mondiali din domeniul sănătății s-au întâlnit vineri pentru a discuta despre focarul Ebola în Republica Democrată Congo (RDC) și au concluzionat că, deocamdată, chiar dacă focarul este grav, nu este o urgență de sănătate publică de interes internațional.

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a convocat ședința Comitetului de urgență al Registrului Sănătății Internaționale de la Geneva. Tedros a vizitat anterior o zonă afectată a țării și a spus că este impresionat de răspunsul local. "Am fost încurajați de ceea ce am văzut în ciuda provocării", a declarat el vineri reporterilor. "Există o coordonare puternică între guvern și alți parteneri."

Dr. Robert Steffen, președinte al comitetului de urgență al OMS, a anunțat decizia OMS. "Punctul de vedere al comisiei este că nu sunt îndeplinite condițiile pentru o urgență de sănătate publică de interes internațional ", a declarat el reporterilor.

Până în prezent, 14 cazuride ebola din Congo au fost confirmate prin teste de laborator, potrivit OMS. În timp ce majoritatea cazurilor se aflau în zone îndepărtate, una dintre persoanele testate pozitiv provenea din Mbandaka, un oraș populat dens, de aproape 1,2 milioane locuitori. Există, de asemenea, alte 21 de cazuri probabile și 10 cazuri suspecte. Trei lucrători din domeniul sănătății se numără printre cazurile raportate. OMS a solicitat 26 milioane dolari pentru a ajuta la luarea măsurilor de contracarare.

Ebola este un virus care se răspândește prin contact direct cu fluidele corporale ale unei persoane care este infectată cu virusul sau care a murit din cauza acestuia. Se poate extinde, de asemenea, de la fluidele corporale ale animalelor la oameni. În prezent nu există nici un tratament, dar există un vaccin experimental.

”Prin confirmarea unui caz pozitiv de Ebola în Mbandaka, ne îndreptăm către o nouă fază a epidemiei și facem toate eforturile pentru a răspunde rapid și eficient ", a declarat Dr. Oly Ilunga, ministrul sănătății Republicii Congo, pe tweeter, miercuri.

Potrivit dr. Pierre Rollin, un epidemiolog medical la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC), este neclar exact unde și când a izbucnit acest focar și este posibil ca cazurile să fi început să se răspândească încă din luna ianuarie. CDC are un birou de teren în RDC, cu câțiva membri care oferă asistență, iar o echipă de experți din S.U.A. sunt pregătiți să ofere sprijin țării în cazul în care OMS solicită acest lucru. "Avem o listă de oameni gata să se desfășoare", spune Rollin.

Grupul umanitar medical, Doctorii Fără Frontiere - cunoscut și sub numele de Medici fără Frontiere (MSF) - este în prezent în RDC și acordă îngrijire pacienților. Grupul a organizat zone de izolare în cel puțin două spitale regionale și înființează mai multe centre de tratament Ebola. MSF a fost unul dintre primele grupuri care au semnalat alarma asupra focarului din 2014.

Un vaccin experimental al companiei de medicamente Merck va fi de asemenea folosit pentru lucrătorii din domeniul sănătății și pentru persoanele care au intrat în contact cu persoane infectate începând de duminică. OMS are un stoc de 4.300 de doze de vaccin în Geneva, iar în S.U.A. există încă 300.000 de doze.

OMS declară că nu sunt necesare impunerea de restricții internaționale în domeniul călătoriilor sau a comerțului.



12