Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat un program de compensaţii acordate tuturor celor care au suferit reacţii severe după vaccinurile împotriva coronavirului. Astfel, orice persoană care a fost vaccinată, din grupul celor 92 de ţări cele mai sărace ale lumii, şi care a avut efecte adverse grave, va putea fi compensată.
Programul de compensare este conceput pentru a acoperi despăgubirile financiare în cazul efectelor secundare grave legate de oricare dintre vaccinurile distribuite prin platforma COVAX până la 30 iunie 2022. OMS speră că în acest fel va reduce semnificativ numărul proceselor ce ar putea fi intentate firmelor producătoare de vaccinuri și, totodată, să le motiveze să lanseze mai repede vaccinuri în aceste țări.
Programul va fi operațional începând cu 31 martie 2021, însă persoanele eligibile pot solicita compensații, chiar dacă li se administrează un vaccin distribuit prin programul COVAX înainte de această dată. Țările care își finanțează propriile achiziții de vaccin COVID-19 planifică, de asemenea, propriile programe de răspundere.
Peste 190 de ţări participă la COVAX, iar dintre acestea, 92 de ţări cu venituri mici, mai ales din Africa și din Asia de Sud-Est, au fost selectate să primească vaccinuri finanţate de platformă.
Ministerul Sănătății informează că s-au depășit 200 de milioane de vaccinări împotriva COVID-19 la nivel global.
România se află pe locul 11 în lume la numărul de doze de vaccin administrate la suta de locuitori.