După doi ani de discuții, țările membre ale OMS au convenit deocamdată să actualizeze regulile de sănătate obligatorii, prin adăugarea unei noi categorii, denumită “Urgență pandemică”, dar există în continuare serioase dezacorduri între țările bogate și cele mai sărace cu privire la partajarea vaccinurilor și pregătirea epidemică, informează Reuters, preluat de Agerpres.
Adunarea Mondială a Sănătăţii, organul suprem de luare a deciziilor al OMS, reunit de o săptămână la Geneva, "şi-a luat angajamente concrete de a finaliza negocierile pentru un acord global privind pandemiile în termen de cel mult un an", a subliniat OMS.
Nevoia unui acord global pentru răspuns coordonat în cazul pandemiilor a apărut după ce virusul Covid-19, pornit din China la finalul anului 2019, a ucis peste 7 milioane de oameni din toată lumea, provocând o criză globală care a durat aproape trei ani.
În decembrie 2021, ţările membre ale OMS au solicitat un acord obligatoriu privind prevenirea, pregătirea şi răspunsul la pandemii.