OMS trage un semnal de alarmă cu privire la maladiile netransmisibile

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

OMS trage un semnal de alarmă cu privire la maladiile netransmisibile

Sănătate 19 Septembrie 2017 / 08:25 921 accesări

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a tras luni un semnal de alarmă cu privire la incidența bolilor neinfecțioase, care reprezintă cea mai importantă cauză de mortalitate la nivel global, conform AFP. În primul său raport de evaluare, OMS atrage atenția că dezideratul reducerii cu o treime a mortalității premature din cauza bolilor netransmisibile, la nivel global în perioada 2015 — 2030, este încă departe. "Au fost înregistrate anumite progrese (...) însă au fost limitate", a declarat pentru presă Dr. Douglas Bettcher, directorul Departamentului de prevenție a maladiilor necontagioase din cadrul OMS. "Fereastra de oportunitate pentru salvarea de vieți este pe cale să se închidă", a avertizat el, atrăgând atenția că "sunt necesare acțiuni urgente". Maladiile netransmisibile ucid în fiecare an, la nivel mondial, peste 40 de milioane de oameni, dintre care 15 milioane cu vârste între 30 și 70 de ani. Peste 80% dintre aceste decese premature se produc în țările sărace sau în curs de dezvoltare, conform OMS care trage un semnal de alarmă cu privire la "această epidemie alimentată de sărăcie (...) de comerțul cu produse dăunătoare sănătății, urbanizarea rapidă și creșterea populației".

Maladiile cardiovasculare sunt responsabile de cel mai mare număr de decese dintre toate bolile necontagioase — 17,7 milioane de oameni pe an — urmate de maladiile oncologice (8,8 milioane de victime), maladiile respiratorii (3,9 milioane de morți) și diabetul (1,6 milioane de morți). Pentru a evalua eficacitatea luptei împotriva maladiilor netransmisibile în fiecare țară, OMS a fixat 19 obiective, printre care creșterea prețului la produsele din tutun, adoptarea de politici naționale vizând reducerea consumului de sare, precum și promovarea alăptării la sân pentru nou-născuți. Conform OMS, deocamdată Costa Rica și Iranul sunt țările cele mai performante în ceea ce privește îndeplinirea acestor ținte, bifând nu mai puțin de 15 din 19 obiective. Sunt urmate de Brazilia, Bulgaria, Turcia, Marea Britanie (câte 13), Finlanda, Norvegia, Arabia Saudită și Thailanda (câte 12). La coada clasamentului se află șase state care nu au îndeplinit niciunul dintre obiective: Angola, Guineea Ecuatorială, Guineea-Bissau, Sudanul de Sud, Sao Tome și Micronezia.

România a îndeplinit 8 dintre cele 19 obiective, în timp ce alte 8 sunt parțial îndeplinite, iar restul de trei sunt neîndeplinite. În țara noastră, conform raportului, 93% din mortalitatea prematură este provocată de bolile netransmisibile.



12