Teatrul de Stat Constanţa pregăteşte, pentru finele acestei săptămâni, prima întâlnire cu publicul a celei mai noi producţii teatrale de la malul mării, „Omul, bestia şi virtutea” de Luigi Pirandello. Premiera acestei comedii fine, cu accente dramatice, care reuneşte câţiva dintre cei mai titraţi actori ai scenei constănţeni, dar şi invitaţi, precum Geo Dobre sau Luiza Sarivan, va marca, în această sâmbătă, de la ora 19.00, Ziua Mondială a Teatrului.
În cursul zilei de ieri, la sediul Teatrului de Stat, o parte din echipa care a contribuit la realizarea acestui spectacol a susţinut o conferinţă de presă. Regizorul Bogdan Caragea - director de producţie al teatrului, directorul de strategie şi promovare, Sorin Lucian Ionescu, precum şi actorii Adrian Dumitrescu, Geo Dobre, Alexandru Mereuţă şi Bogdan Bucătaru au vorbit despre cea mai nouă producţie teatrală de la malul mării.
Din distribuţia spectacolului fac parte artişti cunoscuţi publicului, atât din tânăra generaţie, cât şi nume cu state vechi în viaţa teatrală locală şi nu numai, precum: Adrian Dumitrescu - domnul Paolino, Liviu Manolache - doctorul Nino Palejo, Alexandru Mereuţă - farmacistul Toto, Andrei Cantaragiu - elevul Giglio, Florentin Roman - elevul Belli, Bogdan Bucătaru - Nono, Geo Dobre - un marinar, Luiza Sarivan - doamna Perella, Cristina Oprean - Rosaria, Luiza Martinescu - Grazia, servitoarea căpitanului Perella, Bogdan Caragea - căpitanul Perella.
Spectacolul „Omul, bestia şi virtutea” mai poartă amprenta cunoscutei scenografe Eugenia Tărăşescu Jianu, precum şi a maestrului Călin Hanţiu, care semnează mişcarea scenică.
Regizorul Bogdan Caragea, cel care semnează, totodată, şi ilustraţia muzicală, a declarat, referitor la textul pe care l-a abordat, scris în 1928, de apreciatul romanicer, eseist şi om de teatru Luigi Pirandell: „Este un spectacol care priveşte în mod deosebit omul, într-o trifaţetă care defineşte, până la urmă, şi putinţele şi neputinţele noastre, ale tuturor: antipatii, amuzament, durere, dramă, care sperăm să se constituie pentru public într-o comedie fină”. Acesta a mai spus că „Omul, bestia şi virtutea” este un spectacol de grup, care incită şi oferă partituri generoase pentru actori, personajele construite de Pirandello fiind adevărate... bijuterii. Regizorul s-a arătat încântat de actorii din distribuţie, mulţumindu-le pentru profesionalism şi modul în care a decurs colaborarea.
Referitor la prezenţa sa pe afişul unei producţii a teatrului de la malul mării, actorul Geo Dobre a menţionat: „Bucuria mea de a colabora cu Teatrul de Stat Constanţa s-a împlinit anul acesta, prin şansa pe care mi-a oferit-o Bogdan Caragea, de a juca în acest spectacol. Evident că m-am întrebat: de ce Pirandello? Este unul dintre cei mai mari dramaturgi ai lumii şi o piesă unică, în sensul ei, şase personaje în căutarea unui autor. Am descoperit piesa împreună”. Aceasta a adăugat: „Bogdan Caragea s-a gândit la această piesă pentru că încearcă să transmită publicului spectator, cred eu, o stare de spirit pe care, de fapt, o trimite Pirandello, viaţa însăşi. Arta trebuie să exprima viaţa, spunea dramaturgul, şi aici, în această piesă, lasă personajele să dezlănţuie instinctele pasionale”.
Un alt actor important pe afişul noii producţii este şi Adrian Dumitrescu, acesta exprimându-şi satisfacţia de a juca alături de mari actori ai Teatrului de Stat Constanţa, precum şi de a colabora cu Geo Dobre, Luiza Sarivan şi Bogdan Caragea. Deşi domnul Paolino este un rol deloc uşor, de anduranţă, aşa cum a şi recunoscut, Adrian Dumitrescu s-a arătat încântat de rezultatul final, aşteptând cu nerăbdare, însă, şi reacţia publicului...
Pentru că sâmbătă se sărbătoreşte, pretutindeni în lume, Ziua Mondială a Teatrului, evenimentul va fi marcat, la Teatrul de Stat, atât prin premiera spectacolului „Omul, bestia şi virtutea”, cât şi prin acordarea de trofee unor valoroşi actori constănţeni. Directorul de strategie şi promovare al Teatrului de Stat Constanţa, Sorin Lucian Ionescu, a prezentat, în cadrul conferinţei de presă, statueta din ceramică reprezentând trofeul cu care Teatrul de Stat Constanţa va răsplăti, de acum înainte, talentul. „Este o lucrare a sculptorului Gheorghe Fărcaşiu, o serie mică şi dedicată în exclusivitate Teatrului de Stat Constanţa. Este un trofeu pe care, începând cu proxima sărbătoare, Ziua Mondială a Teatrului, îl vom oferi unor actori importanţi ai Teatrului de Stat şi apoi, în diferite ocazii, altor personalităţi. Este un demers important pentru recunoaşterea pe care o dăm, în primul rând, artiştilor noştri şi pe urmă, celor care sunt apropiaţi teatrului nostru”, a concluzionat directorul de strategie şi promovare al Teatrului de Stat Constanţa, Sorin Lucian Ionescu.
Spectacolul „Omul, bestia şi virtutea” va avea o reprezentaţie şi duminică seară, începând cu ora 19.00, în sala Teatrului de Stat Constanţa.