„Omul, bestia şi virtutea”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Premieră teatrală

„Omul, bestia şi virtutea”

Cultură 23 Martie 2010 / 00:00 655 accesări

Teatrul de Stat Constanţa se pregăteşte să ridice cortina pentru o nouă premieră, care va avea loc la finele acestei săptămâni. Este vorba despre spectacolul „Omul, bestia şi virtutea” de Luigi Pirandello, în traducerea lui Petre I. Sturdza, care va fi prezentat pentru prima dată în faţa publicului constănţean în această sâmbătă, de la ora 19.00. De asemenea, piesa de teatru montată de Bogdan Caragea - cel care semnează, totodată, şi ilustraţia muzicală - va avea o reprezentaţie şi duminică seară, începând cu ora 19.00, în sala Teatrului de Stat Constanţa.

Din distribuţia spectacolului fac parte nume cunoscute ale scenei teatrale de la malul mării: Adrian Dumitrescu, în rolul domnului Paolino, profesor particular, Liviu Manolache interpretându-l pe doctorul Nino Palejo, Alexandru Mereuţă, care îi dă viaţă farmacistului Toto. Pe afişul spectacolului se mai regăsesc nume ca Andrei Cantaragiu - elevul Giglio, Florentin Roman - elevul Belli, Bogdan Bucătaru - Nono, fiul soţilor Perella, Geo Dobre - un marinar, ordonanţa căpitanului, Iza Sarivan - doamna Perella, Cristina Oprean - Rosaria, servitoarea profesorului Paolino, Luiza Martinescu - Grazia, servitoarea căpitanului Perella, Bogdan Caragea - căpitanul Perella.

Spectacolul „Omul, bestia şi virtutea” mai poartă amprenta cunoscutei scenografe Eugenia Tărăşescu Jianu, precum şi a maestrului Călin Hanţiu, care semnează mişcarea scenică.

Referitor la abordarea acestui text, regizorul Bogdan Caragea declara, luna trecută, în timpul repetiţiilor pentru premieră: „Am ales ‘Omul, bestia şi virtutea’ deoarece este un text generos pentru actori, fiind o scriitură foarte bună a lui Pirandello. Este o scriere de maturitate. Nu are, în mod deosebit, caracteristicile pieselor scrise de Pirandello în a doua jumătate a vieţii, este o piesă mai clasică, cu foarte multe capcane rezolvabile actoriceşte”. Acesta a mai spus că publicul constănţean este extrem de elevat şi pretenţios, având nevoie de texte bune şi de întâlniri cu autori extrem de generoşi prin scriiturile lor. Bogdan Caragea a precizat că, fiind o piesă despre natura umană, a dorit să aducă în faţa publicului cam tot ce există bun şi rău în caracterul uman sau interferenţele dintre ele.

„Omul, bestia şi virtutea” este un spectacol care pune în valoare calităţile interpretative ale actorilor constănţeni, adresându-se unui public exigent, dar deschis provocărilor, care ştie să aprecieze calitatea actului artistic.



12