Omul de cultură Willy Wisoşenschi, la ceas aniversar

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Omul de cultură Willy Wisoşenschi, la ceas aniversar

Cultură 26 Mai 2011 / 00:00 2366 accesări

La iniţiativa Societăţii de Ştiinţe Istorice din România, Filiala Constanţa, a Asociaţiei Aromâne din Dobrogea „Picurarlu de la Pind” şi a Fundaţiei Culturale „Muşata Armână”, va avea loc, în această sâmbătă, începând cu ora 11.00, la Mihail Kogălniceanu, Reuniunea Colocvială „O viaţă dedicată Catedrei şi Neamului său”. Este vorba despre o manifestare organizată în cinstea uneia din personalităţile culturale dobrogene, Willy Wisoşenschi, la împlinirea vârstei de 65 de ani.

Profesorul de istorie Willy Wisoşenschi s-a născut la 26 mai 1946, în localitatea Mihail Kogălniceanu, judeţul Constanţa, din mamă aromână şi tată de origine germană. În perioada 1965-1968 a studiat la Institutul Pedagogic din Constanţa, apoi a fost profesor la Şcoala Generală din Palazu Mic (1968-1976), Şcoala Generală din Piatra (1976-1982) şi Liceul Teoretic din Mihail Kogălniceanu (1982-2011).

•Contribuţii• Activitatea sa cultural-ştiinţifică desfăşurată de-a lungul timpului a fost răsplătită cu o serie de premii precum: Premiul „Omul Anului 2008” (revista „Bana Armânească”), Premiul „Nicolae Batzaria” sau Premiul „Nida Boga” (revista „Dimândarea Părintească”). Willy Wisoşenschi este fondatorul Cercului de Istorie al Elevilor „Dapyx” (1970), al Cercului de Istorie şi Tradiţii Aromâne „Torna, torna, fratre” (1990), al Fundaţiei Culturale„Muşata Armână” (2000), precum şi al Casei-muzeu aromâne „Gheorghe Celea” (2006). Profesorul din Mihail Kogălniceanu este iniţiatorul Parcului Arheologic Şcolar, al Festivalului Internaţional „Împreună în Europa” (şase ediţii), al revigorării cultivării dialectului matern aromân şi a numeroase proiecte culturale. Willy Wisoşenschi este o prezenţă constantă la reuniunile culturale şi ştiinţifice din ţară, dar şi din străinătate - Albania, Bulgaria, Grecia, Macedonia -,precum şi în emisiuni culturale la Radio şi TV.

•Opinii• „Cunoscutul slujitor al muzei Clio, atât de apreciat deopotrivă de către elevi şi profesori, de ansamblul comunităţii din Mihail Kogălniceanu, dar şi de către congenerii săi aromâni (pe linie maternă) şi germani (pe linie paternă) din ţară şi străinătate, constituie, prin activitatea sa didactică şi culturală, o pildă pentru colegii săi mai tineri, un exemplu de profesionalism şi, totodată, autentic patriotism”, a declarat preşedintele Filialei Constanţa a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România, conf. univ. dr. Stoica Lascu. Acesta a adăugat: „Pentru noi, dobrogenii, perieghezele sale arheologice, iniţiativele culturale de la Mihail Kogălniceanu, multe dintre ele cu impact şi participări internaţionale, claritatea luărilor sale de atitudine în apărarea limbii şi istoriei românilor nord şi sud-dunăreni îl situează pe profesorul Wisoşenschi printre autenticii intelectuali de astăzi ai României de la Mare”.

Taguri articol


12