Omul din cauza căruia Elveţia a renunţat la secretul bancar, de neextrădat!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Spania nu vrea să-l dea Elveţiei

Omul din cauza căruia Elveţia a renunţat la secretul bancar, de neextrădat!

Externe 18 Septembrie 2018 / 15:37 624 accesări
El este franco-italianul Herve Falciani, aflat la originea

El este franco-italianul Herve Falciani, aflat la originea "SwissLeaks"

Justiţia spaniolă a refuzat pentru a doua oară să-l extrădeze în Elveţia pe franco-italianul Herve Falciani, aflat la originea "SwissLeaks", potrivit unei decizii făcute publice marţi, informează AFP, potrivit agerpres.ro. Herve Falciani, informatician astăzi în vârstă de 46 de ani, a difuzat în 2009 documente bancare confidenţiale, sustrase pe vremea când lucra pentru banca HSBC din Geneva, care au dezvăluit existenţa unor conturi nedeclarate ale unor clienţi ce practicau evaziunea fiscală la scară extinsă. Acest lucru i-a atras în 2015 o condamnare de cinci ani de închisoare pentru spionaj economic, din partea Tribunalului Federal Elveţian.

Spania a refuzat deja, în 2013, să-l extrădeze în Elveţia, după ce Herve Falciani a stat mai multe luni în detenţie provizorie, însă Elveţia a emis un nou mandat internaţional de arestare după condamnarea lui.

În decizia sa, datată 17 septembrie, acelaşi tribunal care a refuzat extrădarea lui la vremea respectivă a decis să "respingă noua cerere de extrădare, problema fiind deja tranşată". Judecătorii consideră de asemenea că infracţiunea de spionaj economic, pentru care Herve Falciani a fost condamnat în Elveţia, nu există în legislaţia spaniolă. "Singura divulgare efectivă" practicată de Herve Falciani a constat în a "transmite informaţia autorităţilor de securitate financiară, administraţiei fiscale din diferite state şi autorităţilor judiciare care au declanşat proceduri", notează magistraţii.

Herve Falciani a colaborat cu fiscul din mai multe ţări, printre care Spania, Franţa şi Belgia, care au declanşat numeroase anchete. "Lista Falciani" a permis, de asemenea, identificarea, începând din anul 2009, a cel puţin 127.000 de conturi aparţinând unui număr de 79.000 de persoane de 180 de naţionalităţi, printre care puternicului bancher Emilio Botin în Spania. În urma acestor dezvăluiri, Elveţia a renunţat, în 2017, la secretul bancar.



12