Raportul Grupului interguvernamental de experţi privind evoluţia climatului, care prognozează o creştere a temperaturilor cu pînă la 4 grade Celsius şi grave dereglări climatice, reprezintă un semnal de alarmă pentru a determina guvernele să treacă la acţiune. Comunitatea ştiinţifică a lansat, vineri, un avertisment fără precedent cu privire la amploarea modificărilor climatice şi a dereglărilor pe care le vor provoca acestea, insistînd asupra responsabilităţii umane în încălzirea planetei.
Nicicînd această certitudine, în proporţie de 90%, nu a fost atît de fermă, după crearea, în anul 1988, de către Organizaţia Naţiunilor Unite, a acestei vaste reţele de expertiză la nivel mondial. Astfel, sînt considerate vinovate de încălzirea climei gazele cu efect de seră, printre care şi dioxidul de carbon, CO2, expulzate în atmosferă de societăţile mari consumatoare de petrol, gaze sau cărbune încă de la începutul erei industriale. Rod al mai multor studii efectuate de cîteva mii de oameni de ştiinţă, raportul menţionează o creştere între +1,8 grade Celsius şi +4 grade Celsius pînă la sfîrşitul secolului, în raport cu perioada 1980 - 1999. Aceste valori reprezintă o medie, adoptată prudent, prin consens, cu reprezentanţii statelor, dar nu este exclusă o încălzire chiar cu +6,4 grade Celsius, conform celui mai grav scenariu şi poate chiar dublu la cei doi poli ai Pămîntului.
Temperatura medie pe Terra este, în prezent, de circa 14°C, 14,54°C pentru anul 2007. În afara creşterii temperaturii se preconizează şi o creştere a nivelului oceanelor cu aproape 60 de centimetri, iar experţii apreciază drept foarte probabilă înmulţirea fenomenelor extreme: caniculă şi precipitaţii puternice. O creştere de "numai" 40 de centimetri a nivelului mării ar obliga circa 20 de milioane de persoane să îşi părăsească locurile în care trăiesc. În plus, schimbarea climatică nu va afecta doar generaţiile viitoare, ci şi copiii aflaţi acum în maternităţi sau în şcolile primare. Aceste dereglări sînt cu atît mai îngrijorătoare cu cît vor persista cel puţin un mileniu.
Oamenii de ştiintă, susţinuţi de organizaţii guvernamentale, speră să fie înţeleşi rapid de către comunitatea internaţională care trebuie ca, la sfîrşitul anului, la Bali, să ia o decizie cu privire la Protocolul de la Kyoto, ce are în vedere reducerea emisiilor cu efect de seră.
Zăpadă galben-portocalie, în Siberia
Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat că va trimite mai mulţi experţi într-o provincie din Siberia, cu scopul de a determina motivul pentru care s-au înregistrat căderi de zăpadă de culoare galben-portocalie, cu un miros specific de alterat, în cinci districte din provincia Osmk, situată în Siberia Occidentală, la frontiera dintre Rusia şi Kazahstan. Locuitorii au fost rugaţi să nu utilizeze zăpada în scopuri domestice sau tehnice şi să îşi limiteze deplasările pe jos.
Zona afectată are o suprafaţă de 1.500 de kilometri pătraţi şi numără peste 27.000 de locuitori. Provincia Omsk este un important centru al industriei petroliere, iar capitala regională este unul dintre cele mai mari oraşe din Siberia.
Cenzurarea rapoartelor privind încălzirea globală
Cel puţin 14 persoane au murit, vineri, după ce o serie de tornade au devastat sute de locuinţe în centrul statului american Florida. Tornadele s-au declanşat pe timpul nopţii, luîndu-i prin surprindere pe localnici. Cîteva zeci de mii de oameni au rămas fără adăpost. Schimbările climatice au luat prin surprindere a doua oară administraţia americană, în contul căreia este trecută şi cea mai mare catastrofă naturală din istoria ţării, provocată de uraganul Katrina. Casa Albă a fost, de altfel, acuzată de o cenzurare sistematică a cercetărilor ştiinţifice referitoare la climă, pentru a elimina orice material "incomod" cu privire la procesul de încălzire globală.
Cercetătorii şi experţii audiaţi în Congres au declarat că administraţia Bush a demarat o companie ce constă în îndepărtarea referinţelor privind încălzirea globală din rapoartele ştiinţifice pentru a elimina presiunile şi s-a opus controalelor obligatorii cu privire la emisiile de gaze. Presiunile s-au extins chiar pînă la interzicerea termenilor de "încălzire globală" sau "schimbare climatică", potrivit unui raport, ce arată că aproximativ jumătate dintre cercetători şi agenţiile guvernamentale au fost sfătuiţi să nu utilizeze aceste cuvinte. Aceştia au denunţat şi reducerea, din anii '90, a fondurilor destinate cercetărilor din domeniul climatic. Totodată, campania iniţiată de administraţia Bush descurajează cercetarea liberă.
O companie petrolieră americană a încercat să mituiască experţii ONU în încălzirea globală
Un grup de lobby finanţat de o companie petrolieră a încercat să mituiască mai mulţi oameni de ştiinţă şi economişti cu cîte 10.000 de dolari fiecare pentru a critica raportul privind încălzirea globală publicat vineri. Într-o serie de scrisori trimise de Institutul Antreprenorial American, o organizaţie sponsorizată de compania ExxonMobil care are legături strînse cu administraţia Bush, oficialii americani au oferit sume de bani oamenilor de ştiinţă pentru a redacta mai multe articole în care să sublinieze deficienţele raportului redactat de Grupul interguvernamental pentru evoluţia climatului din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite. Grupul de lobby american a oferit, de asemenea, sume suplimentare şi acoperirea cheltuielilor de călătorie a experţilor Naţiunilor Unite.
Institutul Antreprenorial American a primit peste 1,6 milioane de dolari de la ExxonMobil şi peste 20 dintre angajaţii săi au ocupat poziţii de consultanţi în timpul administraţiei Bush. Lee Raymond, fost preşedinte al ExxonMobil, este în prezent vicepreşedinte al consiliului de administraţie al Institutului. Scrisorile, trimise oamenilor de ştiinţă din Marea Britanie, Statele Unite şi din alte ţări, criticau comisia Naţiunilor Unite pentru că "respinge criticile rezonabile şi favorizează concluziile sumare care nu sînt susţinute de o activitate analitică" şi cereau redactarea unor articole care "să analizeze în mod complex limitele rezultatelor privind încălzirea globală".
Raportul Naţiunilor Unite a fost întocmit de un grup de experţi internaţionali şi este considerat cea mai complexă analiză a procesului de schimbare climaterică. Raportul va sta la baza negocierilor internaţionale privind stabilirea volumului de emisii admise, ce vor urma Protocolului de la Kyoto, a cărui primă etapă expiră în 2012.