ONG-urile, nemulțumite de schimbarea legii alegerii președintelui

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Sesizare către Avocatul Poporului

ONG-urile, nemulțumite de schimbarea legii alegerii președintelui

Politică 15 Iulie 2014 / 00:00 363 accesări

În prag de alegeri, modificarea legii ce reglementează modalitatea de alegere a președintelui stârnește tensiuni în rândul grupurilor civice. Nu mai puțin de 11 organizații nonguvernamentale (ONG) au trimis o sesizare către Avocatul Poporului prin care încearcă să dovedească neconstituționalitatea OUG emise în urmă cu două săptămâni.

NEMULȚUMIRI În scrisoare, ONG-urile se arată nemulțumite în legătură cu trei mari aspecte. Primul ar fi acela că ordonanța a fost emisă prea târziu, adică și-ar produce efectele la mai puțin de un an de la intrarea în vigoare, ceea ce ar putea crea confuzie în rândul alegătorilor și al celorlați factori implicați în procesul de votare. Al doilea mare aspect care provoacă nemulțumiri în rândul ONG-urilor este cel cu privire la faptul că Ordonanța de Urgență a fost emisă în lipsa unei... urgențe. ONG-iștii consideră că situația excepțională „creată artificial” care justifică acest act normativ există de mai multă vreme, timp în care se puteau face toți pașii necesari adoptării unei noi legi. Până aici, nimic nu amenință legitimitatea acestui demers.

SESIZĂRI NEJUSTIFICATE Însă ultimul aspect care provoacă indignare în rândul organizațiilor ridică unele semne de întrebare. Asta pentru că ONG-iștii înverșunați critică unele modificări ce nu afectează major drepturile cetățenilor. Este vorba despre modificarea articolului în care sunt enumerate documentele pe baza cărora se poate vota. În textul ordonanței s-a adăugat ca act valabil și cartea de identitate electronică. Deși autorii scrisorii consideră că acea modificare afectează dreptul cetățenilor de a vota, practic, nu face decât să dea posibilitatea posesorilor de cărți electronice de identitate să-și exercite dreptul la vot. Nici modificarea termenului la care se pot depune candidaturile nu pare să afecteze major dreptul de a fi ales, deşi așa se arată în scrisoare. Ordonanța prevede ca propunerile de candidați să fie depuse cu cel puțin 40 de zile înainte de alegeri, față de 30 de zile cum era până acum. Deci nu se poate vorbi despre o modificare fundamentală care să afecteze grav drepturile prevăzute în Constituție. Cât despre desființarea secțiilor speciale de votare, acesta reprezintă alt motiv de supărare pentru organizații. Totuși, e greu de crezut că ne-ar îngrădi dreptul de a vota, din moment ce procedurile au rămas aceleași. Deocamdată, rămâne de văzut dacă Avocatul Poporului va sesiza Curtea Constituțională în legătură cu această ordonanță sau dacă va lua în considerare doar unele sesizări din scrisoare.

Taguri articol


12