„Onomastica străzilor din Constanţa”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Onomastica străzilor din Constanţa”

Cultură 01 Septembrie 2010 / 00:00 986 accesări

Pe piaţa de carte constănţeană a apărut, la editura „Ex Ponto”, un volum care nu ar trebui să lipsească din biblioteca niciunui constănţean interesat de istoria locurilor, „Onomastica străzilor din Constanţa”, semnată de inginerul-scriitor Petre Covacef. „Titlul cărţii induce cititorul în eroare, prin aceea că pune în inferioritate valoarea şi conţinutul real al cărţii. Aş zice, mai degrabă, că ne pregăteşte pentru o „Pseudo-kine...onomastică” a străzilor din Constanţa”, pentru a parafraza titlul unei opere literare celebre, care avea rolul de a ascunde, din modestie, valoarea intrinsecă a ei”, apreciază prof. univ. dr. ing. G. Kumbetlian.

„Toate autorităţile care guvernează ordinea publică dintr-un oraş, primăria, poliţia, poşta, starea civilă, fiscul sau asistenţa socială, recunosc pe fiecare cetăţean al urbei, în afara CNP (Codul Numeric Personal), şi în funcţie de strada pe care locuieşte. Numele străzii îi confirmă identitatea”, îşi justifică ing. Petre Covacef demersul scriitoricesc. Cartea atrage atenţia cititorului nu doar prin valoarea documentară, ci şi prin istoria interesantă şi puţin cunoscută a ţinutului dintre Dunăre şi Mare, specificând că locuitorii Constanţei datorează numele actual al oraşului poetului naţional Mihai Eminescu, deoarece acesta „a scris pentru prima oară în româneşte, la 19 august 1878, numele de Constanţa”, cu litere din alfabetul latin, „pentru ca portul Constanţa, din Dobrogea, să poată rivaliza, într-un număr oarecare de ani, cu primele porturi din Marea Neagră”.

Volumul, apărut sub egida Serviciului Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale Române, face parte din ciclul „Povestea farului genovez”, o încercare de a reda memoriei afective a urbei locuri şi oameni. Cuvântul înainte al cărţii este semnat de regretatul scriitor Vasile Cuşner. Cartea se cere a fi răsfoită şi apoi citită cu nesaţ, pentru a descoperi şi redescoperi istoria locului.



12