ONU aprobă o acţiune militară în Libia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Rezoluţie istorică

ONU aprobă o acţiune militară în Libia

Externe 19 Martie 2011 / 00:00 688 accesări

Consiliul de Securitate al ONU a aprobat, joi noapte, impunerea unei zone de interdicţie de zbor deasupra Libiei şi a autorizat toate măsurile necesare pentru a-i proteja pe civili de atacurile forţelor lui Muammar Gaddafi. Rezoluţia de la New York a fost aprobată cu un scor de 10-0, cu cinci abţineri, inclusiv cele ale membrilor permanenţi, Rusia şi China. Pe de altă parte, SUA, Franţa şi Marea Britanie au făcut presiuni pentru o aprobare rapidă. Textul rezoluţiei face apel la naţiuni să implementeze o interdicţie a tuturor zborurilor în spaţiul aerian al Libiei, pentru a-i proteja pe civili. De asemenea, autorizează statele membre ONU să întreprindă toate măsurile necesare pentru a-i proteja pe civili şi zonele populate de civili din Libia, inclusiv Benghazi, fiind exclusă însă o forţă de ocupare străină, de orice formă, pe teritoriul libian. Premierul francez, Francois Fillon, a afirmat că Franţa va sprijini o acţiune militară împotriva lui Gaddafi, în orele următoare. SUA au anunţat că se pregătesc de acţiune, iar mai multe naţiuni arabe sunt aşteptate să îşi ofere sprijinul. Italia este dispusă să îşi pună la dispoziţie bazele militare, pentru aplicarea rezoluţiei ONU, a anunţat, vineri, ministrul italian de Externe, Franco Frattini.

Raidurile internaţionale vizând Libia ar putea fi lansate de la baza Solenzara din Corsica de Nord, cunoscută şi drept Preziosi, după numele unui căpitan care ar fi tatăl biologic lui Muammar Gaddafi. Căpitanul, de origine corsicană, ar fi fost doborât deasupra deşertului libian, în 1942. NATO este pregătită să efectueze raiduri aeriene cu ţinte precise în Libia, iar operaţiunea ar putea începe în următoarele ore, a declarat, vineri, o sursă din Alianţă. “Planurile militare au fost deja făcute şi mă aştept ca operaţiunea să înceapă în câteva ore”. Potrivit sursei, raidurile aeriene vor fi probabil efectuate de SUA, Marea Britanie, Franţa şi Canada.

Armata egipteană a început să înarmeze rebelii libieni, iar SUA ar fi la curent cu acest lucru. Transferul de arme egiptene a început în urmă cu câteva zile şi continuă, a declarat un înalt oficial american, citat de “Wall Street Journal”. Transporturile de arme, majoritatea mici, precum puşti de asalt şi muniţie, par să fie primul caz confirmat de înarmare a rebelilor de către un guvern străin. Armele egiptene sunt cea mai puternică dovadă a faptului că unele ţări arabe ascultă apelurile Occidentului de a prelua iniţiativa în favoarea rebelilor pro-democraţie din Libia. Washingtonul şi alte ţări occidentale şi-au exprimat frustrarea în legătură cu faptul că unele state arabe nu vor să ajute la rezolvarea crizei din regiunea lor. Înarmarea rebelilor intervine după un răspuns diplomatic neobişnuit de robust din partea statelor arabe, cei 23 de membri ai Ligii Arabe au cerut ONU să impună o zonă de excludere aeriană deasupra Libiei.

Gaddafi ameninţă şi bate-n retragere, deopotrivă. Libia a anunţat vineri că va pune capăt tuturor operaţiunilor militare şi va proteja vieţile tuturor străinilor şi averile acestora în ţară, după rezoluţia adoptată de ONU. “Libia a decis aplicarea imediată a unui armistiţiu, punând capăt tuturor operaţiunilor militare”, a declarat, într-o conferinţă de presă la Tripoli, ministrul de Externe libian, Moussa Koussa. Acesta a afirmat că ţara sa, în calitate de membru cu drepturi depline al ONU, este constrânsă să accepte rezoluţia. În ciuda acestor afirmaţii, explozii puternice au fost auzite vineri în centrul capitalei libiene, Tripoli. Martori şi jurnalişti aflaţi în capitala libiană au auzit şase sau opt deflagraţii.

Ungaria, Bulgaria şi Cehia nu vor participa la operaţiunea militară în Libia, deşi susţin decizia luată în acest sens de Consiliul de Securitate ONU, anunţă ministerele de Externe din cele trei ţări. Turcia a anunţat vineri că se opune unei intervenţii militare străine în Libia şi a cerut un armistiţiu imediat. Turcia, singura ţară musulmană din NATO, şi-a exprimat de mai multe ori refuzul faţă de orice intervenţie militară străină în Libia. Şi participarea Rusiei la o operaţiune militară în Libia este exclusă, a declarat şeful Statului Major rus, generalul Nikolai Makarov. Ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, a amintit că ţara sa a propus o rezoluţie ce făcea apel la încetarea focului. Rusia s-a declarat împotriva utilizării forţei faţă de populaţia paşnică.

Ministrul român de Externe, Teodor Baconschi, a declarat vineri că “România se va coordona cu statele membre UE şi NATO, este pe recepţie şi va lua o decizie politică internă, dacă este cazul să participe şi sub ce formă. Discuţiile vor avea loc cât de curând, au avut loc deja exerciţii de planificare politico-militară în cadrul NATO şi reprezentantul României de acolo a participat”. Întrebat despre iminenţa unei intervenţii militare în Libia, ministrul s-a arătat rezervat. Mai multe ţări, între care Franţa, Canada, Norvegia şi Danemarca, vor participa la intervenţia militară în Libia, în timp ce Polonia intenţionează să acorde un sprijin logistic umanitar.



12