”Efectele încălzirii globale sunt severe, omniprezente şi ireversibile”, este concluzia unui nou raport ONU. Oamenii de ştiinţă şi reprezentanţii guvernamentali reuniţi la Yokohama, în Japonia, susţin că acest raport este cea mai cuprinzătoare evaluare făcută până în prezent asupra impactului schimbărilor climatice asupra lumii. Unele efecte includ un risc mai mare de inundaţii, modificări în randamentul culturilor şi disponibilitatea apei potabile. Oamenii vor fi în măsură să se adapteze la unele dintre aceste schimbări, dar numai în anumite limite. Un exemplu de strategie de adaptare ar fi construcţia de diguri de protecţie împotriva inundaţiilor. Un altul ar putea fi introducerea unor sisteme de irigare mai eficiente pentru fermierii din zonele în care apa este insuficientă.
Sistemele şi procesele naturale poartă, în prezent, greul schimbărilor climatice, care au însă un impact tot mai mare asupra oamenilor. În raportul lor, membrii Comitetului Interguvernamental asupra Schimbărilor Climatice (IPCC) au oferit dovezi incontestabile privind amploarea acestor efecte. Sănătatea, casele, alimentele şi siguranţa oamenilor sunt ameninţate de creşterea temperaturilor. După o săptămână de discuţii aprinse, raportul include preocupări serioase, dar prezintă şi cauzele, efectele şi soluţiile la încălzirea globală.
FĂRĂ SCUZE Prognosticul asupra climatului nu este bun, iar, din păcate, maniera de tratare a acestui subiect de către factorii de decizie nu ţine deloc seama de sănătatea planetei. Unii dintre autorii studiului şi-au exprimat îngrijorarea că un ton apocaliptic al raportului va speria politicienii atât de mult încât vor renunţa la măsurile de salvare a Pământului. Nu este nimic inevitabil cu privire la cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice asupra oamenilor şi a naturii. Se pot reduce emisiile nocive, pentru a scădea riscurile de catastrofă, şi comunităţile umane se pot adapta la unele modificări ce vor avea loc în mod inevitabil. De exemplu, reducerea poluării aerului la nivel local, prin renunţarea la combustibili fosili precum cărbunele, poate reduce emisiile de carbon ce cauzează încălzirea. Un alt exemplu: construirea de case decente pentru oamenii săraci din ţări ca Bangladesh în afara zonelor predispuse la inundaţii le poate salva vieţile. Din păcate, mulţi politicieni rămân în continuare surzi la avertismentele specialiştilor.
Faţă de ultimul raport ONU, din 2007, numărul dovezilor ştiinţifice privind efectele încălzirii aproape s-a dublat. Fie că este vorba despre topirea gheţarilor sau de încălzirea permafrostului, noul raport subliniază faptul că, pe toate continentele şi peste oceane, schimbările climatice au impact asupra sistemelor naturale şi umane, în ultimele decenii. ”Nimeni pe această planetă nu va rămâne neatins de efectele schimbărilor climatice”, a declarat Rajendra Pachauri, preşedintele IPCC, în conferinţa de presă în care s-a prezentat raportul. La rândul său, Michel Jarraud, secretar general al Organizaţiei Meteorologice Mondiale, a declarat că, înainte, oamenii ar fi putut deteriora clima Pământului din ignoranţă, dar acum, aceasta nu mai poate fi o scuză.
ALERTĂ LA LONDRA Un strat considerabil de smog acoperea, ieri, Londra şi o mare parte a Angliei, aflate deja în colimatorul CE din cauza calităţii aerului respirat de britanici şi a nivelurilor foarte crescute de poluare. Episodul, care ar urma să dureze cel puţin până mâine, are o triplă origine: emisii locale, poluarea industrială a continentului european şi nisipul fin din Sahara, adus de vânturile ce suflă din sud-est. Vremea este deosebit de blândă pentru această perioadă a anului, cu temperaturi de până la 20 de grade Celsius la Londra. Ministerul Mediului le-a recomandat persoanelor vulnerabile să evite eforturile intense în exterior. Unele regiuni din sud şi est urmau să fie atinse ieri de niveluri de poluare de 9 sau chiar 10, pe o scară de 10, potrivit previziunilor oficiale.
Londra se confrunta cu un strat de poluare vizibil ieri dimineaţă, iar de-a lungul trotuarelor, maşinile, între care şi cea a premierului David Cameron, erau acoperite cu o particulă fină de nisip roşu. Această creştere a poluării are loc în timp ce CE a demarat, la 20 februarie, ultimele proceduri juridice împotriva Marii Britanii, pentru lipsa obligaţiilor de a reduce nivelurile excesive de dioxid de azot (NO2), un gaz toxic produs în mare parte de gazele de eşapament. Londra, care înregistrează niveluri de NO2 mai ridicate decât toate capitalele europene, ar urma să se conformeze normelor UE abia în 2025, respectiv la 15 ani de la amânarea iniţială.
(Va urma)