ONU avertizează în legătură cu stocuri de arme chimice în Libia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

ONU avertizează în legătură cu stocuri de arme chimice în Libia

Externe 27 Septembrie 2011 / 00:00 483 accesări

Consiliul de Tranziţie din Libia se confruntă cu multe provocări, printre care existenţa unui stoc important de arme chimice achiziţionate de regimul Gaddafi, a avertizat, ieri, ONU. Consiliul trebuie să se ocupe de refacerea Guvernului, reconstrucţia ţării, pregătirea alegerilor şi reconcilieri naţionale cu toate partidele, a spus şeful politic al ONU, B Lynn Pascoe. Potrivit acestuia, armele de distrugere în masă şi armele chimice sunt probleme majore de care CNT trebuie să se ocupe, cu ajutorul organismelor responsabile pentru distrugerea acestor arme.

Între timp, membrii familiei lui Gaddafi, refugiaţi de o lună în Algeria, au ajuns în Egipt, potrivit ziarului algerian ”El Khabar”. Opt membri ai familiei lui Gaddafi au venit sâmbătă seară în Egipt, cu destinaţia Cairo. Printre rudele care au plecat din Algeria figurează fiica lui Gaddafi, Aisha. Deocamdată, Cairo nu a comentat. La 29 august, soţia lui Gaddafi, Safia şi trei copii (Aisha, Mohamed şi Hannibal), însoţiţi de familiile lor, au ajuns în Algeria. Mai târziu, Aisha a născut o fetiţă, la frontiera algeriano-libiană.

Analişti militari susţin că participarea Marii Britanii la conflictul din Libia ar putea costa ţara 1,75 miliarde de euro, adică de şapte ori mai mult decât estimat anterior. ”Deşi regimul lui Mummar Gaddafi s-a prăbuşit în ultimele săptămâni, raidurile aviaţiei militare britanice vizând forţele loiale au continuat într-un ritm excepţional, secătuind stocurile de arme de precizie scumpe, pe care Ministerul Apărării va vrea să le înlocuiască. Aceasta se va adăuga facturii totale, care creşte în continuare şi pe care Trezoreria şi-a luat angajamentul să o acopere din rezervele speciale”, susţine ”The Guardian”. Revolte populare ample au izbucnit la mijlocul lunii februarie în Libia. În 19 martie, o operaţiune militară internaţională a fost lansată în baza unei rezoluţii ONU, pentru a apăra civilii. În prezent, rebelii libieni controlează cea mai mare parte a teritoriului ţării dar există încă zone unde întâmpină rezistenţă.



12