ONU cere viitorului Guvern israelian să înceteze colonizarea în teritoriile palestiniene

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

ONU cere viitorului Guvern israelian să înceteze colonizarea în teritoriile palestiniene

Externe 31 Martie 2009 / 00:00 421 accesări

Secretarul general ONU îndeamnă viitorul guvern israelian condus de Benjamin Netanyahu, să înceteze acţiunile de colonizare în teritoriile palestiniene. „Noul Guvern israelian trebuie să înceteze colonizarea, să pună capăt măsurilor unilaterale în Ierusalimul de Est şi să continue negocierile cu palestinienii pentru a ajunge la un acord de pace”, a afirmat , Ban Ki-Moon în deschiderea summit-ului Ligii Arabe. Secretarul general ONU a cerut viitorului guvern israelian să relaxeze şi blocada din Fîşia Gaza, teritoriu controlat de mişcarea Hamas. Totodată, acesta s-a declarat încurajat de angajamentul noii administraţii americane de a considera procesul de pace din Orientul Mijlociu drept „o prioritate majoră”.

O dovadă a schimbării politicii de la Washington este şi gestul oficialilor americani de a contacta un oficial sudanez de rang înalt, înainte de atacurile israeliene împotriva unui convoi cu arme iraniene pentru Hamas. Acesta a fost informat că ruta era monitorizată de o parte terţă şi că traficul trebuie încetat imediat. Ziarul londonez de limbă arabă „Al-Sharq al-Awsat” a citat surse de încredere potrivit cărora sursa americană a cerut oficialului sudanez să transmită imediat avertizarea Guvernului de la Khartoum. Întrebată în legătură cu răspunsul autorităţilor la alerta americană, sursa a afirmat că oficialii sudanezi competenţi au promis să analizeze problema. Potrivit postului de televiziune american CBS, 17 camioane au fost bombardate în ianuarie, provocînd moartea a 39 de persoane. Israelul nu a comentat aceste informaţii. Surse oficiale din SUA au confirmat că raidul a fost condus de avioane israeliene de luptă.

Nu se aşteaptă multe eforturi în vederea reluării negocierilor de pace din partea premierului israelian desemnat, Benjamin Netanyahu, care va prezenta marţi seară Parlamentului Guvernul său, pentru învestitură. Acest Guvern, al 32-lea din istoria Israelului, ar trebui să fie format din aproximativ 30 de miniştri şi aproximativ şase miniştri adjuncţi. Coaliţia formată de Benjamin Netanyahu reuneşte, pe lîngă Likud, partidul Israel Beitenu, de extrema-dreaptă naţionalistă şi Partidul Muncii, de stînga, partidul ortodox sefard Shass şi Habayit Hayehudi, o formaţiune de extremă-dreapta apropiată coloniştilor. Premierul Netanyahu ar vrea să aibă suficient spaţiu de manevră pentru a putea duce o politică pragmatică şi a evita astfel o confruntare cu administraţia americană, care intenţionează să relanseze procesul de pace în Orientul Mijlociu. Presiuni pentru reluarea negocierilor vin şi pe fondul summit-ului anual al Ligii Arabe, care a început luni la Doha, cu participarea preşedintelui sudanez Omar el-Beshir, care sfidează astfel Curtea Penală Internaţională, dar în lipsa preşedintelui egiptean Hosni Mubarak, care a decis boicotarea reuniunii ce îşi propune reconcilierea interarabă. Lipsesc şi liderii din Maroc, Algeria, Irak şi Oman. Cei 22 de membri ai Ligii Arabe vor încerca să depăşească disensiunile apărute după recenta ofensivă militară israeliană în Fîşia Gaza. Eforturile regelui Abdallah al Arabiei Saudite, care a organizat deja două reuniuni, au relansat speranţele reconcilierii interarabe, însă acţiunile sînt boicotate de Hosni Mubarak. În cursul summit-ului de două zile, liderii arabi trebuie să se pronunţe asupra viitorului iniţiativei arabe de pace, adoptată în 2002. Iniţiativa propune normalizarea relaţiilor cu Israelul în schimbul retragerii din teritoriile arabe ocupate în 1967.



12