Cei 15 membri ai Consiliului de Securitate au început, ieri, o reuniune cu uşile închise pentru a examina viitorul statut al provinciei Kosovo, în prezenţa liderilor sîrbi şi ai provinciei cu majoritate albaneză. Consiliul va trebui să ia în considerare divergenţa de opinii dintre occidentali, favorabili independenţei provinciei şi Rusia, hotărîtă să respecte integritatea teritorială a Serbiei. Rusia a anunţat deja că se va opune oricărei noi rezoluţii ONU şi îndemna la continuarea negocierilor între sîrbi şi albanezi. Rusia, care dispune de drept de veto în Consiliu, a blocat în iulie rezoluţia mediatorului ONU, care susţinea o independenţă supravegheată. Pe 10 decembrie s-au încheiat fără rezultat negocierile mediate de reprezentanţii UE, Rusiei şi SUA. Kosovo a ameninţat că îşi va declara independenţa în mod unilateral, ceea ce ar putea duce la reizbucnirea unui război în zonă.
Poziţia UE are responsabilitatea de a continua eforturile de soluţionare a crizei privind viitorul statut al provinciei Kosovo şi nu va renunţa la acest obiectiv în pofida eşecului negocierilor dintre Belgrad şi Priştina, a declarat marţi Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă. Javier Solana a făcut această declaraţie la la încheierea unei întîlniri cu ministrul sloven al Afacerilor Externe, Dimitrij Rupel. Slovenia va prelua preşedinţia semestrială a UE în luna ianuarie. Solana a salutat din nou decizia adoptată vineri de către Consiliul European, reunit la Bruxelles, de mobilizare a unei ample misiuni de 1.800 de poliţişti şi jurişti europeni în Kosovo pentru a sprijini poliţia şi justiţia din provincie.
Pe de altă parte, numărul doi al Misiunii ONU în Kosovo (MINUK), Steven Schook, a părăsit provincia, pentru că ONU nu i-au prelungit contractul. În luna septembrie, Stevan Schook, general american în retragere, a spus presei că este anchetat în legătură cu relaţiile sale cu responsabilii kosovari albanezi, mai ales cu fostul premier Ramush Haradinaj, inculpat pentru crime de război de către justiţia internaţională. Ancheta mai vizează relaţiile personale ale acestuia cu femei originare din Kosovo care lucrau pentru MINUK. La vremea respectivă, generalul Schook se declarase „vinovat de faptul că îşi iubeşte munca”.